Poziv kiparskim investitorima

Izvor: RTS, 07.Jun.2011, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv kiparskim investitorima

Premijer Mirko Cvetković pozvao je kiparske kompanije da ulažu u Srbiju i sarađuju sa srpskim privrednicima. Odlični politički odnosi dve zemlje predstavljaju dobru osnovu za intenzivniju privrednu saradnju, izjavio je Cvetković.

Drugog dana posete Kipru, premijer Srbije Mirko Cvetković pozvao je kiparske kompanije da ulažu u Srbiju i sarađuju sa srpskim privrednicima, jer politički odnosi dve zemlje predstavljaju dobru osnovu za intenzivniju privrednu saradnju.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Cvetković je, na Poslovnom forumu Srbija - Kipar u Nikoziji, istakao da je Srbija zemlja sa stabilnom ekonomijom, trajno opredeljena za pristupanje Evropskoj uniji, i da do kraja godine očekuje dobijanje statusa kandidata.

Cvetković je podsetio da je Srbija u aprilu zaršila dvogodišnji stend-baj aranžman sa MMF-om, koji joj je pomogao da prođe kroz ekonomsku krizu relativno bolje od susednih zemalja, a pregovara se o novom aranžmanu iz predostrožnosti sa tom finansijskom institucijom.

Srbija ima veoma povoljan poreski režim, rekao je Cvetković, naglasivši da je porez na dobit od 10 odsto jedan od najpovoljnijih u Evropi, a porez na dodatu vrednost od 18 odsto i porez na zarade od 12 odsto niži su nego u većini zemalja centralne i istočne Evrope.

Pozivajući kiparske investitore da ulažu u Srbiju, premijer je podsetio na zaključene sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, zemljama Cefta sporazuma.

Kiparski predsednik Dimitris Hristofijas istakao je na forumu u Privrednoj komori Kipra, da je poslovanje sa Srbijom od izuzetne važnosti za tu zemlju.

Hristofijas je ukazao da zemlje kao što je Srbija mogu da iskoriste Kipar, kao medjunarodni i regionalni poslovni i finansijski centar, da lakše uđu na tržišta zemalja EU i Bliskog istoka.

Prema njegovim rečima, veze sa Srbijom imale su veoma važnu ulogu u rastu kiparske ekonomije i očekuje se da se snažna povezanost i saradnja izmedju dve zemlje nastavi i u budućnosti.

Prioritetni sektori

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin istakao je da su proritetni sektori za saradnju između dve zemlje poljoprivredno-prehrambena industrija, energetika i obnovljivi izvori energije, metalska industrija, turizam i ulaganje u slobodne zone.

Buarin je ukazao da je najveći obim robne razmene Srbije i Kipra zabeležen 2005. godine, a u prošloj godini, kao posledica svetske ekonomske krize, bio je na rekordno niskom nivou.

Predsednik kiparske privredne komore Mantos Mavromatis istakao je da ta institucija shvata veliki potencijal ekonomske saradnje izmedju Kipra i Srbije zbog čega će pomoći u promovisanju i jačanju privredne saradnje dve zemlje.

Drugog dana posete Kirpu, premijer Mirko Cvetković sastao se sa poglavarom Kiparske pravoslavne crkve arhipeiskopom Hrizostomom Drugim.

Arhiepiskop Hrizostom Drugi u Arhiepiskopskoj palati u Nikoziji, izrazio je veliko zadovoljstvo zbog posete srpskog premijera i istakao da Kipar i Kiparska pravoslavna crkva Srbiju smatraju prijateljskom zemljom.

Cvetković je zahvalio na humanitarnoj pomoći koja je tokom sankcija slata srpskom narodu, kao i za pomoć koju Kiparska pravoslavna crkva pruža za obnovu verskih objekata Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.