Pozitivno o proglašavanju Podgoričke skupštine ništavnom

Izvor: B92, 28.Nov.2018, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozitivno o proglašavanju Podgoričke skupštine ništavnom

Zakonodavni odbor pozitivno se izjasnio o Predlogu rezolucije povodom 100. godišnjice Podgoričke skupštine, kojom se njene odluke proglašavaju ništavnim.

Predlog rezolucije naći će se na sutrašnjoj sednici parlamenta kao jedina tačka dnevnog reda.

Iz vladajućih partija kažu da su rezoluciju predložili isključivo kako bi prevazišli podele u crnogorskom društvu, dok opozicija smatra da se razlike tek produbljuju.

"Kako bismo, kako smo i naveli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Predlogu rezolucije, pre svega otpočeli jedno novo političko poglavlje, u cilju prevazilaženja podela u crnogorskom društvu, koje su uzrokovane odlukama Podgoričke skupštine", kazao je Dragutin Papović iz najuticajnijeg vladajućeg DPS-a.

U opoziciji tvrde da se predloženom Rezolucijom posledice Podgoričke skupštine ne mogu popraviti, niti se, kako su poručili iz DF-a, može uticati na, kako kažu, činjenično stanje.

"Pravna nauka ne poznaje termin Podgorička skupština, taj događaj o kome vi danas donosite rezoluciju, u pravnoj nauci i istoriji se zove velika narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori", kazao je Milun Zogović iz opozicionog DF-a.

Funkcioner DPS-a Miodrag Vuković kaže da postoji sumnja da je to pravi naziv.

"Ja imam informacije da je tek kasnije na banderi preko puta ove zgrade, kada je završena Podgorička skupština, dodato velika srpska skupština. O tome ćemo da polemišemo ali ovo je nesporna činjenica. Ne može se rezolucijom poništavati posledica koja je izazvana pravnim aktom, ovo je bio nelegitiman pravni akt, ali posledice smo živeli", naveo je Vuković, preneo je portal RTCG.

Veljko Vasiljević (DF) smatra da je predložena rezolucija povodom 100 godina Podgoričke skupštine protivzakonita, protivustavna i infatilna.

S druge strane, Andrija Popović (Liberalna partija) je kazao da nema nikakve dileme da je Predlog rezolucje u skladu sa ustavom iz 2007. i pravnim propisima Crne Gore, za razliku od odluka, kako kaže, tzv. Podgoričke skupštine iz 1918.

Marina Jočić (DF) smatra da je smisao rezolucije da "kroz svoje pravno i političko dejstvo krene na imovinu Srpske pravoslavne crkve".

"Mi se ne bavimo aktuelnim pitanjiima verskh zajednica i crkvama, nego se bavimo jednom crkvom koja je postojala u skladu sa ustavom kraljevine Crne Gore", kazao je Dragutin Papović (DPS).

U rezoluciji, koju su potpisala 42 poslanika vladajuće koalicije, kaže se da Podgorička skupština, održana 1918. godine, nije bila njena legalna institucija, niti je legitimno konstituisana na osnovu slobodno iskazane volje građana Crne Gore.

Navodi se da je nelegalnost „Podgoričke skupštine", odnosno njena ustavna neprepoznatljivost i nezakonito konstituisanje, formalno-pravni osnov za ništavost svih njenih odluka.

Ocenjuje se da je Podgorička skupština bila instrument kojim je izvršen državni udar.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amilohije pozvao je ranije danas poslanike crnogorskog parlamenta da ne glasaju za taj predlog jer se, kako kaže, time unose nove podele u crnogorsko društvo.

Mitropolit je u pismu poslanicima poručio da se "tom rezolucijom ne može postići, zadati cilj".

"Ovakva rezolucija ne da ne može postići svoj zadati cilj, već će samo produbiti postojeće podele i pojačati već ionako veliki potencijal nestabilnosti u crnogorskom društvu. Takođe, ne znamo kako ona može pomoći poboljšanju odnosa sa Srbijom budući da se pitanje Velike narodne skupštine srpskog naroda u Crnoj Gori gotovo i ne dotiče srbijansko-crnogorskih odnosa, već je uzrok tenzija unutar Crne Gore među ovdašnjim stanovništvom", ocenio je Amfilohije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.