Požar na Čigoti stavljen pod kontrolu, Tara još gori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Avg.2012, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požar na Čigoti stavljen pod kontrolu, Tara još gori

ČIGOTA, TARA, BRUS -

Požar na Čigoti na Zlatiboru, koji je sinoć lokalizovan, ponovo je zbog jakog vetra u toku noći počeo da se širi ka naselju Aćimović, ali je u ovom trenutku stavljen pod kontrolu, izjavio je za Tanjug komandant Vatrogasno-spasilačke jedinice Užice Saša Cicvarić i dodao da vatra na Tari još bukti.

"Dislocirali smo snage na ovu lokaciju i kuće i ljudi koji žive u naselju Aćimović su obezbeđeni. Vatra je pod kontrolom i naše ekipe će dežurati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na ovom terenu", kaže Cicvarić.

On ističe da je lokalizovan i požar koji je juče zahvatio 20 hektara u Ljubišu, kao i da je situacija u ostalim delovima Čigote danas pod kontrolom.

Proširio se požar u podnožju Kopaonika

Požar koji dva dana bukti u podnožju Kopaonika, kod sela Grabovnica u opštini Brus, proširio se noćas na četinarsku šumu zbog jakog vetra promenljivog pravca, izjavio je danas komandant vatrogasno spasilačke jedinice Kruševac Vladica Stanković.

Stanković je agenciji Beta rekao da je požar još nije potpuno pod kontrolom i da se ne može reći kada će biti.

U gašenju požara, kojim je ugroženo više od 200 hektara četinarske i bukove šume i niskog rastinja, angažovano je više od 150 vatrogasaca, policajaca, radnika Srbijašuma i meštana, kao i helihopter Vojske Srbije koji je jutros preleteo nekoliko puta iznad područja zahvaćenog požarom.

Pored vatrogasaca iz Kruševca i Brusa, u gašenju učestvuju i vatrogasci iz Kikinde, Sombora, Apatina i Sente.

Od 115 vatrogasaca iz cele Srbiji angažovanih na gašenju požara na Čigoti, njih 15 danas je dislocirano na gašenje požara na Tari.

"Požar na Tari je noćas lokalizovan, a trenutno još gore samo stabla i nadam se da će uskoro sve biti lokalizovano", kaže Cicvarić.

Požar, u kojem je juče gorelo gotovo 100 hektara šume i koji je noćas bio lokalizovan, danas se proširio za 30 hektara i trenutno je vatrom zahvaćeno 130 hektara mešovite šume, rekao je agenciji Beta Petar Rakić, komandir vatrogasno-spasilačke jedinice Bajina Bašta.

Na nepristupačnom terenu sa vatrom se bori 30 vatrogasaca iz Bajine Bašte, Mokre Gore, Vojvodine, a pomaže i helikopter MUP-a Srbije iz vazduha koji je uspeo da spreči njeno širenje u pojedinim pravcima, kaže Rakić.

Kako je naveo, nema opasnosti za naselja i da je najbliže od požara udaljeno 700 metara.

U šumi zahvaćenoj požarom u Zaovinama najzastupljeniji su bor i bukva, kaže komadir bajinobaštanskih vatrogasaca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.