Izvor: RTS, 27.Nov.2009, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozajmljeno, pa otpisano

Državna revizorska institucija uočila brojne nedostatke i nepravilnosti u korišćenju budžetskih sredstava za 2008. godinu. Ministarka Diana Dragutinović izjavila da će pozajmice od 15 milijardi dinara, koje su 2008. godine date iz budžeta, a nisu vraćene, biti otpisane.

Posle sedam godina građani Srbije imaju ponovo priliku da vide kako je trošen novac iz državne kase. Revizijom budžeta za prošlu godinu, državni revizor je utvrdio niz nepravilnosti u trošenju novca >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za javne nabavke, prekovremeni rad, zapošljavanje spoljnih saradnika i time što nisu beležene promene na računu Uprave za trezor.

Ipak, nema konačne procene o tome koliko je budžet oštećen, jer je revizijom obuhvaćena potrošnja svakog trećeg dinara, odnosno 27 odsto rashoda.

Dugoočekivani izveštaj na 160 strana glavni državni revizor predao je predsednici Skupštine.

Kontrolom računa 14 ministarstava, tri uprave i jedne direkcije utvrđeno je da se ne zna sa kolikom imovinom država raspolaže, da u svim ministarstvima, sem nauke, ne funkcioniše interna kontrola i revizija, da se javne nabavke izbegavaju i da se na računu Uprava za trezor ne beleži sve promene prihoda i rashoda. Angažovanje spoljnih saradnika, svima je bila praksa.

Presednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović izjavio je da su revizijom budžeta za 2008. godinu uočene brojni nedostaci i nepravilnosti u korišćenju budžetski sredstava i najavio da će, u skladu sa zakonom i ovlašćenima, Institicija pokrenuti postupke protiv onih koji su učinili najteže povrede u korišćenju budžetskih sredstava.

Sretenović je prvi izveštaj o korišćenju budžetskih sredstava predao predsednici Skupštine Slavici Đukić Dejanović, koja je ukazala na značaj nezavisnih tela u kontroli trošenja sredstava u budžetu.

"Uverena sam da će drugi korak biti sigurniji i kvalitetniji, ali ovaj prvi je ipak bio najvažniji", istakla je Đukić Dejanović na konferenciji za novinare.

Otpis nevraćenih pozajmica

Komentarišući revizorski izveštaj, Dragutinović je novinarima rekla da nije pažljivo pročitala sve nalaze revizije, ali da je upoznata sa činjenicom da su revizori utvrdili da 15 milijardi dinara nije vraćeno u budžet.

Prema njenim rečima, zakon je omogućavao da se deo pivatizacionih prihoda koristi za pozajmice.

"Te pozajmice su zapravo bile subvencije, uglavnom javnim preduzećima, pre svega Železnicama Srbije, a mislim da je bilo subvencija i Elektroprivredi Srbije", rekla je ministarka.

Dragutinović je navela da je to "nasleđeno stanje". "Sigurna sam da niko ne može u ovom trenutku da obezbedi da ta sredstva od 15 milijardi dinara budu vraćena i jedino što je moguće je da budu otpisana".

O ostalim detaljima u izveštaju revizora, za koje su se novinari interesovali, ministarka finasija nije želela da se izjašnjava jer sa njima još nije detaljno upoznata "da bi mogla da o tome govori argumentovano".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.