Povećati izvoz Srbije u Južnu Koreju

Izvor: RTS, 14.Jun.2013, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povećati izvoz Srbije u Južnu Koreju

U spoljnotrgovinskoj razmeni sa Južnom Korejom Srbija beleži veliki deficit. Najveće mogućnosti za izvoz su u oblasti elektronske industrije, IT industrije i agrara, ocenjeno nakon sastanka sa Asocijacijom korejskih uvoznika.

Srbija u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Južnom Korejom beleži veliki deficit i potrebno je povećanje izvoza, a najveće mogućnosti su u oblasti elektronske industrije, IT industrije i agrara, ocenjeno je nakon sastanka sa Asocijacijom korejskih uvoznika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Stevan Nikčević izjavio je novinarima da su na sastanku sa korejskom delegacijom razgovarali o unapređivanju spoljnotrgovinske razmene Srbije i Južne Koreje, koja iznosi oko 200 miliona dolara, kao i o povećanju izvoza iz Srbije.

Nikčević je ocenio da je ta saradnja dobra, ali da Srbija u toj razmeni beleži veliki deficit i da predstavnici korejske asocijacije žele da razmotre mogućnost povećanja izvoza srpskih kompanija u Koreju.

"Predstavili smo i investicione mogućnosti Srbije i naveli pozitivne primere, kao što je ulaganje južnokorejske kompanije 'Jura', kako bi privukli i druge investitore iz te zemlje", dodao je Nikčević.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Aleksandar Ljubić kaže da će dobra iskustva korejskih kompanija u Srbiji, kao što je "Jura", pomoći srpskim kompanijama da nađu svoje mesto na korejskom tržištu.

"Tržište od skoro 50 miliona ljudi veoma je značajno", ocenjuje Ljubić i poručuje južnokorejskim kompanijama da su dobrodošle da ulažu u Srbiju.

Predsednik Asocijacije korejskih uvoznika Tejong Shin ocenio je da spoljnotrgovinska saradnja dve zemlje nije dovoljno velika i da je cilj posete Srbiji njeno povećanje.

"Cilj je da u Srbiji nađemo poslovne partnere, kako bi uvozili što više kvalitetne robe", ocenio je on.

Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Božidar Laganin rekao je da će se korejski uvoznici sastati sa više od 50 srpskih komanija i to je jedan od načina za unapređenje spoljnotrgovinske razmene dve zemlje.

"Nadam se da će ova poseta rezultirati nekim novim izvoznim ugovorima", dodao je on.

Organizatori skupa su Južnokorejska asocijacija uvoznika, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije i Privredna komora Srbije.

U korejskoj delegaciji nalazi se 14 kompanija zainteresovanih da uvoze iz Srbije, za šta će im svoje proizvode predstaviti predstavnici preko 50 srpskih firmi koji su potvrdili učešće na ovom skupu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.