Izvor: B92, 01.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrđena jedna kazna za Ovčaru

Beograd -- Vrhovni sud Srbije potvrdio presudu za zločin na Ovčari Milanu Buliću, kome se sudilo odvojeno od ostalih; kazna mu je smanjena.

Presudu za učešće u streljanju na Ovčari u Hrvatskoj 1991. izreklo je Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu. Zbog teškog zdravstvenog stanja okrivljenog, Vrhovni sud smanjio je kaznu od osam godina zatvora izrečenu u prvostepenom postupku, na dve godine zatvorske kazne.

Krivični postupak protiv optuženog Milana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bulića izdvojen je iz glavnog predmeta u kome se terete ostali optuženi za streljanje ratnih zarobljenika na Ovčari kod Vukovara.

Pripadnik Teritorijalne odbrane Vukovara Milan Bulić osuđen je 30. januara prošle godine u prvostepenom postupku na osam godina zatvora zbog prebijanja i nečovečnog postupanja prema zarobljenicima koji su u novembru 1991. godine dovedeni na farmu Ovčara.

Predsedavajući sudskog veća sudija Vesko Krstajić je, obrazlažući prvostepenu sudsku presudu, naveo da "nema čvrstih dokaza" da je Bulić ubio nekog od zarobljenika na Ovčari.

On je rekao da je utvrđeno da je Bulić tukao zatvorenika Damjana Samardžića, koji se nalazi na spisku ubijenih, i da je moguće da su neki od zarobljenika umrli od posledica batinjanja.

Bulić zbog bolesti nije prisustvovao izricanju te presude, a na suđenju se branio tvrdnjom da je od zarobljenika samo uzimao stvari i da nije učestvovao u njihovom batinanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.