Izvor: Medijski istraživački centar, 10.Jan.2012, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrda korupcije ili neznanje?

Savet za borbu protiv korupcije saopštio je danas povodom objavljivanja spiska stotinu najvećih poreskih dužnika koji Poreskoj upravi duguju više od dve milijarde evra, da su Vlada Srbije i Ministarstvo finansija odgovorni jer su neradom i nezakonitim postupanjem ugrozili egzistenciju građana.
 'I iz spiska koji je objavila Poreska uprava Ministarstva finansija, ali i iz reakcija dužnika koje su usledile na objavljivanje tog spiska, nesporno je da su država, odnosno Vlada Srbije, resorno >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << ministarstvo i njegova uprava, odgovorni jer su neradom i nezakonitim postupanjem ugrozili egzistenciju građana', piše u saopštenju koje je potpisala predsednica Saveta Verica Baraće.
Kako je ocenjeno, spisak Poreske uprave 'potvrđuje ono na šta Savet upozorava godinama: da je Srbija država zarobljena korupcijom'.
Savet pita 'kako je moguće da pojedini privredni subjekti - i to oni najveći, godinama ne plaćaju svoje zakonom propisane obaveze, a da za to ne snose nikakve sankcije', kao i 'kako je moguće toliko dugovati državi, bez ikakve njene reakcije'.
Savet podseća da Poreska uprava jedina u državi svoja potraživanja može da naplati i bez odluke suda jer je u članu 147. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji utvrđeno da 'žalba ne odlaže izvršenje poreskog upravnog akta'.
'Kako je moguće da Uprava i resorno Ministarstvo finansija nisu postupali po zakonu koji im daje mogućnost da u kratkom roku naplate svoja potraživanja, već su mnoge banke i preduzeća, u međuvremenu, propale i otišle u stečaj, te je veći deo dugova postao nenaplativ', piše u saopštenju.
Savet pita da li su reagovanja prozvanih poreskih dužnika, među kojima su i najveći - državne institucije i preduzeća, koji negiraju nalaze Poreske uprave, 'potvrda korupcije i pretpostavke da Poreska uprava radi pod političkim pritiskom', ili se radi 'o neznanju i nestručnosti' Uprave.
Savet za borbu protiv korupcije očekuje da Ministarstvo finansija objavi koje je mere preduzimalo za naplatu milionskih poreskih iznosa koji nisu naplaćeni, i da kaže li je obaveštavalo Vladu Srbije o problemima u vezi sa naplatom poreza.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.