Potražnja za čelikom pada, kriva Kina

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Okt.2015, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potražnja za čelikom pada, kriva Kina

Svjetska asocija za čelik (WSA) očekuje ove godine smanjenje potražnje čelika u svijetu od 1,7 odsto, pod uticajem prije svega pada tražnje za čelikom u Kini.

U drugoj ekonomiji svijeta potražnja za čelikom je smanjena 3,5 odsto, a upravo od nje zavisi da li će doći do predviđenog blagog oporavka tržišta čelika u 2016.

"Evidentno je da je industrija čelika, u aktuelnom trenutku, došla na kraj jednog značajnog ciklusa rasta zasnovanog na brzom razvoju >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kineske ekonomije," objasnio je predsjednik ekonomskog komoteta WSA Hans Jirgen Kerkof.

"Ovaj sektor se sada suočava sa nižim rastom koji će se produžiti sve dok i ostali regioni u razvoju ne budu proizvodili dovoljno kako bi ponovo pokrenuli rast potrošnje čelika", navodi kerkof u saopštenju.

U ovim okolnostima, Asocijacija očekuje pad svjetske potražnje čelika od 1,7 odsto ove godine na 1,53 miljardi tona, zbog pada Kine od 3,5 odsto na 685,9 miliona tona, preneo je AFP.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.