Potpuni haos, napadnuto francusko predstavništvo; Klize u rat? VIDEO

Izvor: B92, 31.Jul.2023, 10:58

Potpuni haos, napadnuto francusko predstavništvo; Klize u rat? VIDEO

Zapadnoafričke zemlje su dale pučistima u Nigeru nedelju dana za uspostavu ustavnog poretka, upozorivši da ne isključuju "upotrebu sile".

Francuski predsednik Emanuel Makron zapretio je "brzim i odlučnim" odgovorom na svaki napad na francuske državljane i interese u Nigeru, gde su hiljade pristalica vojnog puča protestovale ispred zgrade francuske ambasade u Niameju.

Neki su hteli da uđu u zgradu, ali ih je policija rasterala suzavcem. Ljudi koji protestuju su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strgli ploču s natpisom "Francuska ambasada u Nigeru", zgazili je i na njeno mesto stavili rusku i nigersku zastavu, izvestio je novinar AFP-a. Niger je strateški partner Francuske, koja ima oko 1.500 vojnika u toj zemlji koja je veoma važna u borbi s džihadistima i osigurava 20 posto evropskog uvoza uranijuma.

Francuska je pozdravila "odluke predsednika država" Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS). Taj zapadnoafrički blok, Afrička unija i zapadne zemlje, među kojima Francuska i Sjedinjene Države, ne priznaju "vlast" uspostavljenu nakon državnog udara i traže povratak ustavnog poretka.

Vanredni sastanak na vrhu ECOWAS-a (u kom je Niger član zajedno s još 14 država) održao se u nedelju u Abudži, u Nigeriji, pod pokroviteljstvom njenog predsednika Bole Tinubua, koji je početkom jula preuzeo vođstvo te regionalne ustanove.

ECOWAS traži "momentalno oslobađanje" predsednika Bazouma i "pun povratak ustavnog poretka", navodi se u rezolucijama pročitanim na završetku sastanka na vrhu.

Ne ispune li se ti zahtevi "u roku od sedam dana", ECOWAS će "preduzeti nužne mere" koje mogu "uključivati upotrebu sile", piše u rezolucijama.

Regionalna organizacija je ujedno odlučila "da prekine sve trgovinske i finansijske poslove" svojih članica s Nigerom i da zamrzne imovinu "vojnih čelnika umešanih u pokušaj udara". Niger, zemlja s 20 miliona stanovnika, jedna je od najsiromašnijih u svetu uprkos zalihama uranijuma.

"Sankcije će naštetiti našoj zemlji", istakao je nigerski premijer Ouhmudu Mahamadu u jučerašnjem razgovoru za France 24. No rekao je da je "optimista" kada je reč o pregovorima koji se vode.

Vojna hunta, koja je preuzela vlast nakon puča, osudila je u subotu uveče samit ECOWAS-a ocenivši da preti "neposrednom vojnom intervencijom u Niameju zajedno s afričkim zemljama koje nisu članice organizacije i s nekim zapadnim zemljama".

Odluku o sankcijama i ultimatumima donele su i druge zemlje, pa tako i Francuska, koja je u subotu objavila da Nigeru ukida pomoć za razvoj. Vašington je pružio "čvrstu podršku" Bazumu, poručivši da državni udar preti "partnerstvu" SAD i Nigera.

Afrička unija je u petak postavila ultimatum vojnicima da za 15 dana moraju ponovo uspostaviti "ustavnu vlast".

Nakon Malija i Burkine Faso, Niger, koji potkopavaju napadi grupa povezanih s Islamskom državom i s Al Kaidom, treća je zemlja u regiji u kojoj je izveden državni udar nakon 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.