Izvor: Vesti.rs, 29.Feb.2012, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisivanje peticije za ukidanje PDV-a, Godina beba

GLASAJ ZA BEBE!
Humanitarna akcija „Bitka za bebe“ je 1. januara 2012. godine nastavljena proglašenjem „Godine beba“ u Ulici otvorenog srca. Akcija se proširila i na region, te će u Republici Srpskoj i federalnom delu Bosne i Hercegovine Bitka za bebe nabavljati inkubatore na isti način kao i Srbiji, dok će u Hrvatskoj udruženje Palčić uskoro otpočeti akciju inspirisanu Bitkom za bebe.
Akcija se u Srbiji nastavlja u dva smera. Tokom godine prikupljaće se oprema neophodna porodilištima i dečjim bolnicama: reanimacioni stolovi, monitori, respiratori, ali se pokreće i inicijativa da se ukine PDV na hranu, opremu i odeću za bebe, kao i da se do 10 odsto ograniče marže u trgovinama. Sadašnja vlada bi nekoliko meseci pred kraj rada morala da učini ozbiljan korak u olakšavanju pozicije roditelja time što bi ih rasteretila dela troškova.
Koliko je pozicija roditelja teška govore uporedne brojke: za prosečnu platu majka u Srbiji može kupiti 2.000 komada pelena, u Sloveniji 6.500 pelena, a u Austriji čak 13.000 komada. Za prosečnu platu u Srbiji se može kupiti 6 krevetaca, dok u Sloveniji 30 ili u Austriji 50 itd. U Irskoj i Velikoj Britaniji ne zaračunava se PDV na dečju hranu i odeću, u Luksemburgu je samo 3 odsto, u Poljskoj 7 odsto, a u Srbiji čitavih 18 odsto.
Dobrobit dece je javni interes i Vlada i Skupština moraju učiniti sve da to bude i realizovano kroz usvajanje predloga za ukidanje PDV i ograničenje marži. Paradoksalno je da je stopa PDV ista za luksuzne proizvode i za proizvode neophodne za normalno funkcionisanje porodice. Vrhunac paradoksa je da pelene za odrasle imaju nižu stopu PDV od 8 odsto, dok se na pelene za bebe zaračunava viša stopa od 18 odsto. Ima previše argumenata koji govore da se u ovom trenutku pomoć roditeljima brzo i efikasno može pružiti jedino na ovaj način. Zbog toga će Fond B92 u saradnji sa Udruženjem Roditelj, portalom Bebac, servisom Halo beba i Mrežom organizacija za decu Srbije, kao i sa drugim institucijama koje nam se pridruže početkom marta organizovati širom Srbije akciju potpisivanja peticije pod imenom „Glasaj za bebe!“. Masovnim učešćem pokazaćemo da je to i želja svih građana ove zemlje.
Potpisivanje peticije će trajati od petka, 2. do četvrtka, 8. marta 2012. godine na teritoriji cele Srbije. Prikupljanje potpisa će se odvijati na štandovima koji će biti postavljeni na prometna mesta u većini gradova. Radno vreme štandova biće od 10 do 18 časova svakog dana.
Pridružite se i pomozite da sakupimo što više potpisa za podršku roditeljstvu u Srbiji. Olovku u ruke! Glasaj za bebe!