Potpisana četiri ugovora o saradnji sa Alžirom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2010, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisana četiri ugovora o saradnji sa Alžirom

BEOGRAD -

Srbija je čvrsto opredeljena za unapređenje bilateralnih odnosa sa Alžirom u svim segmentima, a posebno na ekonomskom planu, izjavio je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković u razgovoru sa ministrom inostranih poslova Alžira Muradom Medelsijem.

Premijer Cvetković je zahvalio Alžiru na principijelnom stavu po pitanju Kosova i Metohije, istakavši da je Vlada Srbije uverena da je dijalog jedini put za pronalaženje kompromisnog rešenja, saopštila je Informativna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << služba Vlade Srbije.

Na sastanku je konstatovano da je nivo ekonomske saradnje ispod objektivnih mogućnosti i da će se u narednom periodu intenzivno raditi na njenom unapređenju, kako u pogledu obima spoljnotrgovinske razmene tako i na planu investicionih ulaganja, posebno u oblastima građevinarstva i industrije, navodi se u saopštenju.

Saradnja na četiri polja

Predstavnici Srbije i Alžira potpisali su u Beogradu četiri zasebna ugovora o saradnji u oblasti poljoprivrede, kulture, spoljne trgovine i medija.

Ugovore su u Vladi Srbije potpisali ministri poljoprivrede i kulture Saša Dragin i Nebojša Bradić, direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA Božidar Laganin i direktorka nacionalne novinske agencije Tanjug Branka Đukić.

Na alžirskoj strani potpisnici ugovora su bili ministar spoljnih poslova Alžira Murad Medelsi, i ambasador te države u Beogradu Abdelkader Mezdu.

Medelsi je istakao da su potpisani ugovori samo najava čitavog niza sporazuma koji se pripremaju i tek će biti potpisani.

On je dodao da sporazumi, pre svega u oblasti poljoprivrede i kulture, imaju simboličnu vrednost naglasivši da Srbija i Alžir imaju dugogodišnju istorijsku saradnju zasnovanu na odnosima poverenja i prijateljstva.

Dosadašnja saradnja Srbije i Alžira odnosi se na gotovo sve životne aktivnosti, ukazao je on.

Medelsi je izrazio zadovoljstvo posetom Beogradu i istakao da će se u godinama koje dolaze naše zemlje kretati "napred odvojeno, ali pre svega zajednički".

Ministar Dragin je rekao da se potpisani sporazum odnosi na saradnju u gotovo svim oblastima agrara, dok je Bradić ukazao da će ugovor u oblasti kulture omogućiti dinamičnu otvorenu i efikasnu saradnju Srbije i Alžira u godinama koje dolaze.

Razmena informacija Tanjuga i APS-a

Posle potpisivanja Ugovora o saradnji i razmeni informacija nacionalnih novinskih agencija Srbije i Alžira Tanjug i APS, direktora Tanjuga Branka Đukić je rekla da za srpsku nacionalnu agenciju potpisivanje ovog sporazuma ima dve dimenzije, profesionalnu i simboličnu.

U profesionalnom smislu, razmena servisa nacionalnih agencija Srbije i Alžira, Tanjuga i APS, svakako će približiti najširoj javnosti dve zemlje sve ono što se zbiva u drugoj državi, istakla je ona.

Đukić je rekla da je Tanjug nekada bila osma novinska agencija na svetu i da u poslednje vreme nastoji da izađe iz okvira Srbije i bude prepoznata i vidljiva van granica zemlje i regiona na isti način na koji je naša zemlja postala pouzdan partner u međunarodnoj zajednici.

Ministar Bradić je potpisao Program saradnje u oblasti kulture između vlada Srbije i Alžira za 2011, 2012. i 2013. godinu, Dragin Sporazum o saradnji u oblasti poljoprivrede, dok je direktor SIEPA potpisao Memorandum o razumevanju u okviru promocije trgovine između alžirske Nacionalne agencije za promociju spoljne trgovine (ALGEX) i SIEPA.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.