Potpisan memorandum za izgradnju Hidroelektrane Dabar

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Dec.2015, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan memorandum za izgradnju Hidroelektrane Dabar

BANJALUKA - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i predstavnici kineske kompanije "Čajna internešnel voter end elektrik korporejšn" potpisali su danas u Banjaluci Memorandum o razumijevanju za realizciju projekta izgradnje Hidroelektrane "Dabar", čija je vrijednost 180 miliona evra.

Đokić je istakao da se navedenim Memorandumom definišu mogućnosti saradnje Vlade Srpske i kineske kompanije, koja će moći, uz druge firme, da učestvuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u javnom postupku izbora izvođača radova i dobavljača opreme.

"Za Republiku Srpsku veoma je značajno da postoji interesovanje inostranih partnera da sa našom Vladom i `Elektroprivredom` sarađuju u realizaciji velikih energetskih projekata, što je bio cilj Energetske i Ekonomske politike Srpske", rekao je novinarima Đokić, nakon potpisivanja Memoranduma.

On je naveo da je kineska kompanija jedna od vodećih u svijetu i da je do sada investirala značajan dio kapitala u energetska područja.

"Hidreoelektrana `Dabar` pripada sistemu hidroelektrana `Gonji horizonti` i trebalo bi da ima instalisanu snagu od 159 megavata. Ovo je jedan u nizu naših velikih energetskih projekata, a cilj nam je da dodatno podstaknemo razvoj energetskog sektora u Srpskoj i da proizvodimo nove količine električne energije", dodao je Đokić.

Generalni direktor Kancelarije kompanije "Čajna internešnel voter end elektrik korporejšn" u Srbiji Čen Liang rekao je da će ova kompanija učiniti sve da bi podnijela najbolju teničku i komeracijalnu ponudu za realizaciju navedenog projekta.

"Vjerujem da smo ostvarili dobar kontakt, što bi trebalo da rezultuje uspješnom saradnjom i izgradnji Hidrelektrane `Dabar`. Znam koji je značaj ovog projekta za Republiku Srpsku i njen razvoj", rekao je Liang.

Direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Branislava Milekić naglasila je da su stvoreni preduslovi za ostvarivanje saradnje sa navedenom kineskom kompanijom.

"To znači pristupanje određenim studijama i tehničkoj dokumentaciji da bi ova kompanija mogla da obezbijedi pristup kreditnim sredstvima državne banke u Kini. NJima ne dajemo nikakva ekskluzivna prava, nego se povećava konkurentnost u realizaciji ovog projekta", kaže Milekićeva i napominje da je objavljen tender za izgradnju tunela hidroelektrane Dabar.

Ona je podsjetila da je završena studija izvodljivosti i da će "Hidroelektrane na Trebišnjici" biti stoodstotni vlasnik projekta.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Kinezi grade HE kod Dodika

Izvor: B92, 07.Dec.2015

Kineske kompanije Čajna internešnel voter end elektrik korporejšn trebalo bi da gradi hidroelektranu “Dabar” u Republici Srpskoj...Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i predstavnici kineske kompanije Čajna internešnel voter end elektrik korporejšn potpisali...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.