Potomci dobrovoljaca iz Gornje Rogatice dobili crkvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potomci dobrovoljaca iz Gornje Rogatice dobili crkvu

GORNJA ROGATICA -

Nakon gotovo devet decenija, od kada su se njihovi preci doselili u Gornju Rogaticu, meštani ovog bačkog sela dobili su pravoslavani hram.

Crkvu "Silazak Svetog duha na apostole" danas je sveštenstvu i meštanima na upotrebu predao dr Bojan Pajtić, predsednik Vlade Vojvodine, koja je kao najveći donator, preko Fonda za kapitalna ulaganja, investirala 9 miliona dinara u izgradnju ove bogomolje, navodi se u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za informacije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Takođe, sa 3,5 miliona dinara, Fond je finasirao i kompletnu rekonstrukciju ulice Petar Drapšin, u centru sela, gde se nalazi i novoizgrađeni pravoslavni hram.

"Osećam trostruko zadovoljstvo što imam priliku da vam na upotrebu predam ovaj predivani hram - kao predsednik Pokrajinske vlade, koja je bila najveći donator u izgradnji hrama, kao sveštenički sin, jer jedna lepa bogomolja počinje svoj život, i kao praunuk ličkog dobrovoljca, koji je delio životnu, ratnu i mirnodopsku sudbinu sa vašim precima", rekao je ovom prilikom predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić i dodao da naše bogomolje nisu samo mesta gde tražimo životnu i duševnu utehu, nego su i stožeri, potporni stubovi našeg identiteta.

"Vekovima je naša crkva čuvala identitet srpskog naroda i u Lici i u Vojvodini, i ovaj hram je samo jedan od načina da joj se na tome odužimo", rekao je on.

Selo Gornja Rogatica, osnovano je 1922, kada su se solunski dobrovoljci iz Like, Dalmacije i Bosne i Hercegovine doselili u pitomu vojvođansku ravnicu.

Decenijama unazad postojala je ideja da da se u ovom selu izgradi crkva, ali je tek uz podršku Vlade Vojvodine, kao i meštana i drugih donatora, Gornja Rogatica napokon dobila hram, koji će služiti i meštanima Kljaićeva, Krivaje i Terečke, budući da ni u ovim selima nema crkve.

Crkva u Gornjoj Rogatici sagrađena je za 96 dana.

Svečanosti u Gornjoj Rogatici prisustvovali vladika Porfirije, potpredsednica Skupštine Vojvodine Branislava Belić, pokrajinski sekretar za finansije mr Jovica Đukić, pokrajinski sekretar za energetiku Radoslav Striković, predsednik opštine Bačka Topola Atila Babi, meštani gornje Rogatice i okolnih sela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.