Postavlja se komad o Brejviku, masovnom ubici

Izvor: Politika, 19.Jan.2012, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postavlja se komad o Brejviku, masovnom ubici

Kopenhagen – Jedno dansko pozorište našlo se na meti kritika pošto planira da postavi komad zasnovan na manifestu Andersa Beringa Brejvika, koji je u julu 2011. ubio 77 ljudi u Norveškoj.

Upravnik malog pozorišta Kafe teateret Kristijan Lolike objasnio je da autori komada žele da pomoću Brejvikovog teksta „uđu u njegov um” kako bi se izbeglo ponavljanje događaja od 22. jula.

Lolike je listu „Politiken” kazao da su događaji od prošlog leta bili „užasna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tragedija” koja se „može ponoviti”.

Rođaci žrtava ocenili su da planirani pozorišni monolog predstavlja „prihvatanje (Brejvikovih) postupaka”. Poslanici u danskom parlamentu žestoko su kritikovali ideju, ali i najavili da se, zbog poštovanja slobode izražavanja, neće mešati u odluke teatra.

Komad „Manifesto 2083” biće na programu teatra Kafe od 23. avgusta.

Beta-AP

objavljeno: 19.01.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.