Poslovne vesti: Bugarska se pomera ka valuti EU

Izvor: Southeast European Times, 29.Jan.2010, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovne vesti: Bugarska se pomera ka valuti EU

U Bugarskoj su u toku pripreme za priduživanje Evropskom mehanizmu deviznog kursa II i evrozoni. Takođe u poslovnim vestima: Evropska investiciona banka odobrila kredit za Srbiju, a Rumunija planira da da 100 miliona evra pomoći Moldaviji.

29/01/2010

Bugarska vlada usvojila je u sredu (27. januara) konvergencioni program za period 2009-2012 kako bi pripremila zemlju za pridruživanje Evropskom mehanizmu deviznog kursa II (ERM II) i evrozoni. Program je usmeren >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << na unapređivanje učinka BDP-a, balansiran budžet i stabilan vladin dug. Evropska komisija proceniće te parametre do kraja aprila, pre početka pregovora o pridruživanju ERM II.

***

Evropska investiciona banka odobrila je kreditnu liniju u iznosu od 45 miliona evra za kredite malim i srednjim preduzećima u Srbiji, kao i za lokalne vlade i kapitalne projekte. Kreditnim linijama će upravljati Erste Bank Novi Sad (25 miliona evra) i KBC banka (20 miliona evra).

***

Rumunska vlada obezbediće 100 miliona evra finansijske pomoći Moldaviji, saopštio je u sredu (27. januara) predsednik Trajan Basesku. Basesku je trenutno u zvaničnoj poseti Moldaviji, gde razmatra proširenje ekonomskih odnosa. Jednim delom finansijske podrške pokriće se projekti na polju infrastukture i obrazovanja. Sredstva će biti isplaćena od 2010. do 2013. godine.

***

Komesar EU za regionalni razvoj Pavel Samecki pozvao je hrvatske zvaničnike da ubrzaju pripreme za bolje korišćenje sredstava EU, koje će zemlja dobiti kada se bude pridružila Uniji. Samecki je izjavio u utorak (26. januara) u Zagrebu da Hrvatska može očekivati oko 2,2 milijarde evra u 2012. i 2013. godini iz finansijskog paketa koji se razmatra za zemlju.

***

Turska vlada odlučila je da ne učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, koji se završava u nedelju (31. januara). Odluka je usledila posle političke i diplomatske svađe između turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana i izraelskog predsednika Šimona Peresa na prošlogodišnjem samitu.

***

Kontrolom albanskih osiguravajućih kompanija utvrđeno je da je tržište bilo pogođeno globalnom finansijskom krizom 2009. godine. Prošle godine tržište je zabeležilo rast od samo 11 odsto, što je mnogo manje nego u prethodne dve godine kada je zabeleženo povećanje od 30 odsto.

(Razni izvori –22/01/10-29/01/10)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.