Poslednjih dana više od 20 požara  u okolini Požarevca

Izvor: RTS, 14.Maj.2020, 14:45

Poslednjih dana više od 20 požara u okolini Požarevca

Proteklih dana u okolini Požarevca bilo je više požar na otvorenom. Najteži se dogodio u vikend naselju Konjsko groblje kod Kostolca, gde su izgorele vikendice. Uzrok je u većini slučajeva ljudski nemar, pa nadležni apeluju da se ne pale vatre na otvorenom prostoru.
Samo je varnica bila dovoljna da od devet vikendica na Konjskom  groblju kod Kostolca ostane zgarište. Žitelji ovog vikend naselja,  pokušali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su da ugase požar, intervenisala je i vatrogasno- spasilačka jedinica iz Požarevca sa više vozila, ali se vatra  izuzetno brzo proširila.

"Odande je krenulo! Onda je  obala počela da gori, šuma je počela da gori. Mi smo pokušavale, gasile smo, ali nismo mogle da ugasimo, verujte," 
kaže Olgica Jovanović iz Požarevca.
Novica Stanojević iz Kostolca  procenjuje da bi uzrok mogao biti roštilj ili cigareta nekog prolaznika, i da su vetar i "mace" onda odradile svoje. Jer cvet topole se pali kao barut, dovoljna je samo jedna iskra! Vetra je raznosio varnice , pa su se stvarali vatreni džepovi.

Goran Đorđević , načelnik Odeljenja za vanredne situacije Braničevskog kruga, podseća na najčešći uzrok požara u ovom priodu - paljenje vatre na otvorenom,odnosno, paljenje roštilja kada je jak vetar.
 U proteklih nekoliko dana Vatrogasno-spasilačka jedinica iz  Požarevca imala je preko dvadeset intervencija. Uglavnom su gasili  požare na otvorenom prostoru, u vikend naseljima ili šumama.
Načelnik Odeljenja za vanredne situacije još jednom podseća građane da zakon zabranjuje paljenje vatre apeluje na  otvornom. Ako duva vetar, požar se vrlo brzo širi i zahvata velikepovršine!
 Ipak, godinama apeli nadležnih kao da ne dopiru do građana koji i dalje što slučajno, što namerno pale strnjike, šume  i zabrane. Ni kazne ne doprinose uvođenju reda, jer su simbolične; deset hiljada dinara, odnosno pet, ako platite u roku od osam dana. Šteta koju ovakvi požari prouzrokuju jevišestruko veća.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.