Posle žalbe Vućiću optužnice za smrti u Namenskoj

Izvor: Mondo, 28.Jun.2019, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle žalbe Vućiću optužnice za smrti u Namenskoj

Nakon dve godine od tragične nesreće Osnovno javno tužilaštvo u Čačku, odeljenje u Ivanjici, podnelo je sudu optužni predlog protiv direktora preduzeća "Milan Blagojević - Namenska" iz Lučana i još dvojice osumnjičenih.

Foto: Tanjug Vučić - Lučani

U ekspoziji koja se dogodila u pogonu fabrike 14. jula 2017. godine živote su izgubli radnici Milomir Milojević i Milojko Ignjatović.

Optužnim predlogom su obuhvaćena tri lica, a na teret im se >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << stavlja krivično delo - teško delo protiv opšte sigurnosti za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora, rekao je za Tanjug punomoćnik porodice nastradalog Milojevića.

Otac stradalog radnika u Lučanima traži pomoć Vučića Svedoci dobili otkaze

Odmah nakon nesreće, pojedini radnici koji su tvrdili da je u magacinu u kome se desila nesreća bilo "oko 1.500 do 2.000 kilograma baruta", iako je propisima predviđeno maksimalno 450 kilograma, kao i da je u buradi bilo 60 do 70 umesto 30 kilograma koliko je predviđeno. Ti radnici su u međuvremenu "postali tehnološki višak" i nisu i produiženi ugovori o radu.

Optuženima će suditi Osnovni sud u Ivanjici.

Madiji su preneli da su optuženi direktor "MB - Namenska" Radoš Milovanović, kao i rukovodioci Vadimir Lončarević i Toma Stojić.

Porodicu nastradalog radnika 17. juna je primio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Predsedništvu u Beogradu povodom njihovih molbi za pomoć povodom procesuiranja odgovornih za nesreću.

Televizija N1 podseća da porodica Milivojević, koja je u nesreći izgubila dvadesetpetogodišnjeg sina Milomira, skoro pune dve godine insistira na optužnici.

Porodica je 11. juna u Lučanima za pomoć zamolila predsednika Srbije, koji je tamo bio u okviru promocije "Budućnost Srbije", pa ih je Aleksandar Vučić primio 17. juna u predsedništvu u Beogradu i obećao da će se za "par dana znati sve". Deset dana posle podignuta je optužnica.

U fabrici "Milan Blagojević - Namenska" u Lučanima 14. jula 2017, dvojica radnika, koji rade sa barutom, stradala su u eksploziji u pogonu.

Prema dokumentima u koje su novinari Insajdera imali uvid, čak ni sam objekat u kom je bio smešten magacin i ispred kog je došlo do nesreće nije ni trebalo da bude u funkciji jer nema upotrebnu dozvolu. Objekat E 03-A je izgrađen samo nekoliko meseci pre nesreće. Kako se navodi u službenoj belešci MUP-a za vanredne situacije, objekat nema upotrebnu dozvolu, odnosno potvrdu o usklađenosti realnog stanja sa projektom i tehničkim propisima u pogledu predviđenih mera zaštite od požara.

CRNA STATISTIKA:Sve nesreće u namenskoj industriji

Zatim, Prekršajni sud u Guči je na osnovu izveštaja Inspekcije rada 15. novembra pokrenuo prekršajni postupak protiv preduzeća "Milan Blagojević - Namenska" iz Lučana i njenog generalnog direktora Radoša Milovanovića zbog propusta koji su doveli do nesreće u kojoj su dva radnika ovog preduzeća poginula.

Inspekcija rada u zapisniku navodi i da inspektoru u preduzeću "Milan Blagojević - Namenska" nisu dati na uvid dokazi o tome da je propisan način upotrebe kartonskih buradi sa tehnološkim otpadom.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Optužni predlog protiv osumnjičenih za nesreću u "Namenskoj"

Izvor: RTS, 28.Jun.2019

Osnovno javno tužilaštvo u Čačku, odeljenje u Ivanjici, podnelo je sudu optužni predlog protiv direktora preduzeća "Milan Blagojević – Namenska" iz Lučana i još dvojice osumnjičenih zbog nesreće koja se dogodila u pogonu fabrike 14. jula 2017. godine, kada su nastradali radnici Milomir...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.