Cvetković: U Srbiji je posle rata streljano 60.000-70.000 civila!

Izvor: Press, 09.Okt.2013, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: U Srbiji je posle rata streljano 60.000-70.000 civila!

"Imenom i prezimenom je dokazano streljanje preko 52.000 civila, ali taj broj naravno nije konačan. Jedan deo građe tajne policije nedostaje, ali, u svakom slučaju, smatram, na osnovu obimnog izvornog materijala, da je posle septembra 1944. na teritoriji Srbije stradalo između 60 i 70.000 ljudi", rekao je Cvetković Tanjugu. 

On je dodao da se, ako se uzmu u obzir i streljanja izvršena na teritoriji cele nekadašnje SFRJ, taj broj može proceniti na osnovu istraživanja u >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Hrvatskoj i Sloveniji i da se dolazi do brojke od neverovatnih 150.000 žrtava. "Posebno je interesantan podatak da su te likvidacije obavljene u periodu od septembra 1944. do marta 1945. godine, znači u svega nekoliko meseci nakon oslobođenja, a ogromna većina tih žrtava bili su civili, naročito u slučaju naše zemlje. Među njima, naravno da ima onih kojima je trebalo suditi za kolaboraciju ili ratne zločine, ali je i pobijeno mnogo nevinog sveta, o čemu piše i Milovan Ðilas u svojim memoarima", kaže Cvetković. Posebno je interesantan slučaj Pirota, gde se o streljanima vodila i precizna evidencija u knjizi na kojoj je pisalo "Knjiga streljanja". "U pirotskom kraju najpoznatiji je svojevrsni Dugi marš oko tri stotine mladića, uglavnom iz okoline Leskovca, Vlasotinca i Grdelice, koji su streljani tokom oktobra i početkom novembra 1944. godine na lokaciji Barje kod Kostinog mosta u Pirotu", dodao je on. 

Cvetković je naveo da su podaci o streljanju ovih mladića uredno zabeleženi u "Knjizi streljanih" za Pirot i okolinu. 

"Iznenađuje preciznost i pedantnost u vođenju ovih knjiga smrti od strane OZNA-e, s obzirom da se godinama pretpostavljalo da je sve rađeno na reč", kaze Cvetković. 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Posle rata u Srbiji streljano 60-70.000 civila

Izvor: Mondo, 09.Okt.2013

Naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju i sekretar Državne komisije za tajne grobnice u ostavci Srđan..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.