Posle nasilja u Kataloniji uhapšena 51 osoba

Izvor: Beta, 16.Okt.2019, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle nasilja u Kataloniji uhapšena 51 osoba

Za vreme demonstracija u Kataloniji posle zatvorskih presuda za separatističke katalonske vodje uhapšena je 51 osoba, saopštila je danas španska vlada. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova 29 osoba je uhapšeno u provinciji Barselone, 14 u Taragoni i osam u Leridi. U sinoćnjem nasilju povredjena su 72 regionalna i nacionalna policajaca, od kojih neki imaju prelome, navelo je ministarstvo. U centru Barselone sinoć su se odvijale scene urbane gerilea, uz zapaljene kontejnere i juriše policije. Okršaji su takodje bili u Djironi, Taragoni i Leridi gde su kao u Barseloni separatistička udruženja pozvala na demonstracije ispred zgrada vlade.U Barseloni je 40.000 ljudi sinoć učestvovalo u demonstracijama, a nekoliko stotina aktivista često sa maskiranim licima sukobilo se sa policijom. Demonstracije protiv osude separatističkih vodja na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog njihove uloge u pokušaju secesije 2017. godine, biće nastavljene danas. Prema navodu vlade linija brzog voza izmedju Barselone i Francuske prekinuta je zbog sabotaže. Marševi će krenuti danas iz pet katalonskih gradova sa ciljem da stignu u petak u Barselonu, za kada je najavljen dan generalnog štrajka i masovnih demonstracija.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Tokom protesta u Kataloniji 80 povređeno, 33 osobe uhapšene

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Okt.2019, 10:06

Španske vlasti saopštile su da je 80 osoba, uključujući 46 policajaca, povređeno tokom noći za vreme protesta protiv zatvorske kazne bivšim katalonskim separatističkim zvaničnicima...Iz kancelarije španskog premijera Pedra Sančesa saopšteno je da su 33 osobe uhapšene, a četiri demonstranta...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.