Poslanik: Političke čistke u mađarskim medijima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2011, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanik: Političke čistke u mađarskim medijima

BUDIMPEŠTA -

Više od 500 zaposlenih u mađarskim javnim medijima, među kojima su televizije, radio stanice i novinske agencije, biće otpušteno, javila je danas mađarska agencija MTI.

Prema toj nacionalnoj novinskoj agenciji, od ukupno 3.000 zaposlenih u medijima, njih 550 će biti otpušteno iz dva televizijska kanala javnog servisa i javne televizije Duna, tri javne radio stanice i iz agencije MTI.

"Upravo se dešava ono čega su se neki plašili: u javnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << medijima su počele političke čistke", rekao je poslanik mađarske opozicione Ekološke partije, Gergeli Karačoni.

Prema njegovim rečima, među otpuštenim novinarima ima onih koji su na državnoj televiziji napravili veoma gledane emisije. On je rekao da je "njihov jedini greh" to što im je svest o profesionalnoj odgovornosti jača od lojalnosti političkim partijama.

Bivši direktor privatne radio stanice Klubradio bliske levici, Laslo Majteni je, aludirajući na nadzorno telo javnih medija MTVA, rekao da otpuštanja sprovodi "nedemokratska organizacija, koja nije pod kontrolom demokratije".

Nakon što je u Mađarskoj donet nov zakoni o medijima, premijer Viktor Orban bio je u javnosti izložen jakim kritikama i optužen da pokušava da na sve važnije pozicije u zemlji postavi pristalice svoje partije.

"Nema političkih čistki", rekla je agenciji Frans pres portparolka MTVA Agnes Čerhati i naglasila da je izbor onih koji će biti otpušteni napravljen na osnovu profesionalnih kriterijuma.

Čerhati je dodala da će otpušteni nastaviti da primaju plate još mesec dana od trenutka raskidanja ugovora, ali da će svoje poslove morati da napuste u roku od dva dana od kada zvanično više ne budu zaposleni u kući za koju trenutno rade.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Više od 500 zaposlenih u mađarskim medijima gubi posao

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Jul.2011

Više od 500 zaposlenih u mađarskim javnim medijima, među kojima su televizije, radio stanice i novinske agencije, biće otpušteno, javila je danas mađarska agencija MTI. Prema toj nacionalnoj novinskoj agenciji, od ukupno 3.000 zaposlenih u medijima, njih 550 će biti otpušteno iz dva televizijska...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.