Poslanička pitanja

Izvor: RTS, 21.Sep.2017, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanička pitanja

U danu određenom za pitanja, poslanike je zanimalo odakle Aleksandru Vulinu novac za stan, ali odakle i Goranu Ješiću novac za tri stana, dokle se stiglo s krečenjem bolnica po Srbiji, sprema li se ukidanje rijaliti formata na televizijama, a bilo je i žestokih kvalifikacija zbog kojih je predsedavajući izrekao opomene. Tražila se i smena premijerke, ali i potpredsednice vlade, Ane Brnabić i Zorane Mihajlović. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Poslanik DS-a Radoslav Milojičić Kena je pozvao premijerku da smeni ministra odbrane Aleksandra Vulina zbog nejasnog porekla novca za kupovinu stana, a lider radikala Vojislav Šešelj traži od premijerke da smeni ministarku saobraćaja Zoranu Mihajlović "zbog diplomatskog skandala sa Kinezima i napada na SPC".

Šešelj je premijerku upitao dokle će da toleriše ponašanje ministarke Mihajlović, koja je, kako tvrdi, izazvala diplomatski incident lažno optuživši kinesku firmu koja gradi auto-put od Beograda do Obrenovca, a onda je još napala i SPC. 
Ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića Šešelj je pitao zašto Srbija ništa nije uradila da pomogne građanima Srbije uhapšenim zbog "navodnog pokušaj puča u Crnoj Gori". 
Milojičića je zanimalo da li ministar odbrane Aleksandar Vulin zna da više od 80 odsto pripadnika vojske ima platu manju od prosečne u Srbiji, a da je 75 odsto onih koji su napustili vojsku to učinilo na lični zahtev.
Ministarku pravde Nelu Kuburović pitao je šta će preduzeti da građani Srbije saznaju odakle ministru Vulinu više od 200.000 evra za kupovinu stana, a od ministra rada Zorana Đorđevića tražio je podatke o "stvarnoj nezaposlenosti" u Srbiji. 
Poslanicu Aleksandru Čabraja (KPS) zanimalo je šta će biti preduzeto po pitanju ambrozije, jer je, kako kaže, koncentracija polena veća od dozvoljenog, a ministra zdravlja Zlatibora Lončara upitala je dokle se stiglo sa renoviranjem i krečenjem bolnica i domova zdravlja u Srbiji što je najavljeno 2015. godine.
Ona je ministarku pravde Nelu Kuburović upitala da li je moguće da se u Srbiji desi da se hapsi učesnik rijaliti programa za najteže krivično delo.
Poslanika Marjana Rističevića zanimalo je šta će tužilaštvo preduzeti po pitanju imovine bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca i da li će se utvrditi kako je izgradio objekat na Vračaru od 300 kvadrata, "kad je na računu imao 300.000 evra, a plata mu je bila 800 evra".
Njegovo je pitanje tužilaštvu i da li će biti preispitane zloupotrebe u opštinama - Čajetina, Inđija, te da li će biti ispitana imovina Gorana Ješića, odnosno "kako je kupio stan u Beču, dva stana u Novom Sadu"... 
Poslanik SDS-NPS Miroslav Aleksić za premijerku je imao pitanje da li je izrađena evaluacija stanja u medijima i da li u Srbiji ima cenzure, a lider Dveri Boško Obradović pitao je ministara kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, ali i REM razmatraju li eventualno zabranu rijaliti programa i da li će reagovati i obezbediti jednu političku emisiju na Javnom servisu gde će omogućiti sučeljavanje vlasti i opozicije o aktuelnim temama.
Tužilaštvo je upitao "da li je tačno da je Željko Mitrović na jedan račun u Ukrajini uplatio pet miliona evra i time platio mito za dobijanje kredita od 27 miliona evra, te ko štiti vlasnika Pinka koji stoji iza dva ubistva".
Zbog ove poslednje kvalifikacije predsedavajući parlamenta izrekao mu je dve opomene.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.