Izvor: Blic, 21.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici ojadili skupštinsku blagajnu

Poslanici ojadili skupštinsku blagajnu

Poslanik Dragoslav Milković (SRS) iz Trgovišta je za 11 meseci ove godine podigao skoro 4.300.000 dinara ili 49.454 evra sa skupštinske blagajne. Dovoljno za kupovinu stana, ali i za prvo mesto na listi 'skupštinskih milionera'.

Naime, prema podacima o poslanicima koji su najviše para dobili za službeni put, troškove prevoza sopstvenim autom i za prenoćište kada je reč o sednicama za period od 1. januara do 30. novembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 2005. Milković je podigao 2.076.970 dinara na ime putnih troškova i bar još 2.200.000 dinara na ime poslaničke plate. Prosečna poslanička plata sa paušalima iznosi oko 100.000 dinara, odnosno predstavnici građana u Skupštini Srbije godišnje zarade oko 2.200.000 dinara. Tako je i stigao do iznosa koji je jednak zbiru 234 prosečne plate u Srbiji koja je u oktobru iznosila 18.345 dinara.

Odmah za njim, po naplaćenim putnim troškovima slede još dvojica kolega iz SRS - Nenad Mitrović iz Bujanovca i Dragutin Perić koji su sa blagajne podigli tek možda 100.000 dinara manje, što znači da su i oni blizu sume od oko četiri miliona dinara.

Socijalista Zvonimir Stević iz Gračanice je četvrti na listi onih čiji iznosi koje su podigli sa blagajne. On je podigao nešto manje od dva miliona na ime putnih troškova, te i on ulazi u krug poslanika koji su podigli preko četiri miliona dinara.

Kada je reč o dnevnicama za službeni put u zemlji, ubedljivo vode Tomislav Kitanović, Vojislav Mihailović, Radovan Teodorović i Radojle Bukvić (svi iz SDPO) od kojih je svaki dobio oko 250.000 dinara za dnevnice za rad na terenu. Interesantno je i da se neki poslanici pojavljuju i kao korisnici smeštaja kada su sednice, ali naplaćuju i prevoz sopstvenim kolima. Tako je Stević za 11 meseci uzeo 1.928.000 dinara za putne troškove, ali i 51.472 dinara za smeštaj. Sličan slučaj je i sa njegovim kolegom iz SRS Ljubomirom Kragovićem koji je peti na listi onih koji idu sopstvenim autom na sednice Skupštine sa 1.718.199 dinara, a opet prvi na listi kada je reč o naknadama za prenoćište u beogradskim hotelima za šta je dobio 172.688. To ga čini petim najplaćenijim poslanikom u Skupštini Srbije u generalnom plasmanu. Skupštinska procedura inače predviđa da poslanici za zasedanja za koja su uzeli naknade za smeštaj ne mogu da naplate i putne troškove koji se nadoknađuju sa 12 dinara po kilometru. Naravno, uzimamo u obzir mogućnost da su navedeni poslanici mogli određenim danima da dolaze kolima i da se vraćaju po okončanju sednice, a da su opet u nekim drugim slučajevima uzimali naknade za smeštaj kada nisu dolazili automobilima.

Istovremeno, nekoliko poslanika ranije je potvrdilo 'Blicu' da u Skupštini Srbije postoji praksa da poslanici 'zarađuju' tako što više poslanika ide jednim kolima na sednicu, a da svaki posebno naplati putne troškove. Poznati su i slučajevi da poslanici zajedno iznajmljuju stanove, a prijavljuju noćenja u hotelima, kao i da prave fiktivne sednice poslaničkih klubova i na taj način prazne blagajnu parlamenta. Nikola M. Jovanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.