Poslanici o izjavi ministra Mrkića

Izvor: Blic, 21.Nov.2013, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o izjavi ministra Mrkića

Predstavnici poslaničkih grupa u Skupštini Srbije saglasni su da je potrebno preduzeti korake kako bi što pre bili imenovani ambasadori u nekim od ključnih svetskih prestonica, ali su izjavu ministra Ivana Mrkića da u Ministarstvu spoljnih poslova nema adekvatnih kandidata jedni shvatili kao signal da je srpska diplomatija u krizi, dok je za druge to iskrena konstatacija faktičkog stanja, koje je, između ostalog, posledica činjenica da prethodni ministri nisu profesionalizovali ministarstvo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Poslanica Srpske napredne stranke i članica parlamentarnog Odbora za spoljne poslove Marija Obradović izjavila je Tanjugu da je izjava ministra Mrkića zapravo upiranje prstom na rezultate dugogodišnje loše prakse u MSP, i da je njom pokazao koliko dobro poznaje situaciju u svom ministarstvu i koliko je zabrinjavajuća kadrovska situacija u njemu.

Kako je ocenila, izjava ministra Mrkića je istovremeno i dokaz ozbiljnosti sadašnje vlasti, koja je svesna odgovornosti pri slanju ambasadora u važne diplomatske misije.

- Kada je reč o profesionalizaciji u MSP, to jeste jedan od prioriteta i zadataka na kojima ćemo raditi. Ovaj period u kojem je SNS na vlasti u Srbiji i odlučuje o određenim pitanjima u spoljnoj politici jeste suviše kratak da bismo mogli da obavimo ozbiljan i opsežan proces profesionalizacije u MSP - objasnila je Obradović.

Pročitajte još: Srpska diplomatija je kao Divlji zapad Ministar Mrkić uhvaćen u laži - poslušajte audio snimak! Posle Mrkićeve izjave, Čavić i Karadžžić žžele u ambasadore Mlada savetnica najstrože čuvana tajna srpske diplomatije Ministar Mrkić zadovoljan radom golišave savetnice

Poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević uveren je da u Srbiji ima dovoljno kvalitetnih potencijalnih ambasadora za države kao što su Nemačka, Kina i SAD.

- Jedna je dimenzija ako je cilj izjave bio da se kaže da u ovom trenutku možda nema dovoljno kadrova u MSP, ali ima ih u Srbiji. Ubeđen sam da će MSP i Vlada Srbije razmišljati u tom pravcu - koga od tolikog broja kvalitetnih kadrova koje imamo izabrati - rekao je Milićević.

Sa druge strane, ukoliko u MSP postoji kadrovski deficit, onda, prema Milićevićevim rečima, treba naći sistemski način kako da se iškoluju kvalitetni kadrovi nezavisno od toga koje su političke stranke na vlasti.

Opozicione stranke izjavu ministra Mrkića čitaju u nešto drugačijem ključu, konstatujući u njoj pre svega zabrinjavajuću činjenicu da Srbija iz nekog razloga već duže vreme nema ambasadore u nekima od država koje su za nju veoma važne i aspelovali da se taj problem hitno reši.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Stefanović smatra da je upravo na ministru spoljnih poslova najveća odgovornost za stanje u tom ministarstvu.

On tvrdi da su tokom mandata ove vlasti, pod plaštom profesionalizacije, sve profesionalne diplomate u MIP-u mahom marginalizovane, a za ambasadore su dovedeni "penzioneri i partijski drugari".

Borislav Stefanović

Stefanović je podsetio da u Pekingu Srbija nema ambasadora skoro 12 meseci, da u Nemačkoj nema ambasadora zato što je, kako navodi, predložen čovek koji je za vreme Slobodana Miloševića bio u Berlinu, a da smo u Vašingtonu bez ambasadora nekoliko meseci, od pokretanja procesa opoziva Vladimira Petrovića.

- To pokazuje da neko ignoriše dobre profesionalce u MSP i da oni ne mogu međusobno politički da se dogovore koga tamo da pošalju. Mislim da je izjava ministra Mrkića katastrofalni prikaz stanja naše diplomatije od strane čoveka koji nije dorastao da se bavi tim poslom - izjavio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, dovođenje 70 mladih pripadnika SNS i SPS bez konkursa u MSP jeste uvreda najboljenim studentima koji su u ministarstvo tokom mandata prethodnog ministra primljeni na konkursima, na čije rezultate stranke nisu mogle da utiču.

On priznaje da je upućivanje politički izabranih kadrova u diplomatiju u pojedinim situacijama bila praksa i tokom prethodne vlade, ali smatra da je kvalitet tih kadrova bio daleko iznad kvaliteta onih koji se danas upućuju na ambasadorska mesta.

Suzana Grubješić

- Treba ograničiti broj političkih ambasadora na ne više od pet ključnih centara, a ostali moraju biti profesionalne diplomate. Ministar Mrkić to ne može da sprovede zato što nije profesionalno obnovio strukturu MSP, već je naprotiv penzionere poslao na ključne pozicije u inostranstvo - istakao je Stefanović.

Poslanica Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić rekla je da nije dobro da Srbija nema ambasadore u važnim svetskim prestonicama, jer bi, između ostalog, previše dugo funkcionisanje ambasada sa otpravnicima poslova moglo izazvati recipročan odgovor tih država.

- To što nema dovoljno kadrova u MSP ne znači da nema dobrih ljudi izvan MSP koji bi mogli da obavljaju tu funkciju. Kako sam videla u nacrtu zakona o MSP, ostavlja se nekih 15 procenata mesta za ljude koji nisu službenici ministarstva, tako da te kvalitetne ljude treba pronaći van ministarstva - rekla je Grubješić, koja je takođe članica skupštinskog odbora za spoljen poslove.

Ona je dodala da ceni to što je ministar Mrkić iskreno ukazao na problem u tom ministarstvu, ali i da se nada da će se uskoro naći dobra kadroska rešenja za Vašington, Peking i Berlin.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kriza srpske diplomatije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2013, 10:18

Predstavnici poslaničkih grupa u Skupštini Srbije saglasni su da je potrebno preduzeti korake kako bi što pre bili imenovani ambasadori u nekim od ključnih svetskih prestonica, ali su izjavu ministra Ivana Mrkića da u Ministarstvu spoljnih poslova nema adekvatnih kandidata jedni shvatili kao signal...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.