Poslanici nastavili rasprava o budžetu

Izvor: RTS, 21.Nov.2019, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici nastavili rasprava o budžetu

U Skupštini Srbije nastavljena je rasprava o budžetu za 2020. godinu. O amandmanima, kojih je više od 100, poslanici raspravljati sledeće nedelje. U poređenju s prošlom godinom, vreme za raspravu o budžetu je udvostručeno. Hoćemo da građani Srbije još bolje žive i sve je više para u budžetu za poljoprivredu, rekao ministar finansija Siniša Mali.
Ministar finansija Siniša Mali odbacio je u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << skupštini kritike Fiskalnog saveta i drugih da je budžetom za 2020. godinu predviđeno preveliko povećanje plata od osam do 15 odsto i poručio da je cilj da se što pre podigne životni standard građana bez ugrožavanja finansijske stabilnosti zemlje.

Mali je rekao da je politika vlade kad je reč o platama usmerena na to da se životni standard građana poboljša i u što kraćem vremenskom periodu.
"Povećanje plata koje važi od novembra je treće povećanje plata u javnom sektoru u poslednje tri godine, tako da se tu ne radi se o jednom povećanju pred izbore. Trudimo se da sve što zaradimo i uštedimo delom vratimo i građanima Srbije", naglasio je Mali.
Kako je naveo, za povećanje plata između osam i 15 odsto novac je obezbeđen budžetom za 2020. godinu, a učešće zarada u BDP-u biće 9,5 odsto u 2020.
"Besmisleni su komentari da je povećanje plata bilo abnormalno veliko ili kako god, jer prosek 28 zemalja članica EU je učešće zarada sa 9,9 odsto u BDP-u, 11,6 odsto u Hrvatskoj, 11,1 odsto u Soveniji, 11 odsto u Ruminiji, u Francuska 12,5 odsto učešće plata u BDP-u, a mi smo 9,5 odsto. I odgovor za sve koji kažu da su plate podignute više nego što je trebalo: Mi hoćemo još više da podignemo plate i da građani jos bolje žive, jer ne ugrožavamo time makroekonomsku i finansijsku stabilnost", rekao je ministar.
Dodao je da povećanje plata prizilazi iz onog što smo zaradili i uštedeli i da ima još prostora za njihovo povećanje.
Podsetio je da je stopa privrednog rasta prošle godine bila 4,4 odsto, ove godine u trećem kvartalu 4,7 odsto, dok će u četvrtom kvartalu biti iznad pet odsto. Tome su, dodao je, doprineli rast u građevinskoj industriji, poljoprivredi, prehrambenoj industriji, sektoru usluga...
Ministar je rekao i da je za narednu godinu projektovan rast od četiri odsto, kao i da je siguran da će to biti premašeno. Mali je rekao da će ove godine izdvajanja za AP Vojvodinu biti veća u odnosu na 2019.godinu, napominjući da se planira izgradnja važnih saobraćajnica.
"Fiskalni savet nema moralno pravo da kritikuje rast plata u javnom sektoru" 
Istovremeno, potpredsednik skupštine i poslanik SNS Veroljub Arsić poručio je članovima Fiskalnog saveta da nemaju moralno pravo da kritikuju rast plata u javnom sektoru, ako se uporede prosečne zarade u administraciji i njihove plate.
Arsić je prethodno rekao da se u medijima uvek provlači jedna tema koju plasira Fiskalni savet, a to je da je povećanje zarada u javnom sektoru najveća greška budžeta za 2020. i da to može da dovede u pitanje ceo reformski proces koji sprovodi vlada počev od 2014.
On predviđa i da sledeći napad neće biti samo na političke stranke i nosioce vlasti već i će napada biti i zbog toga što zaposleni u državnoj upravi imaju ogromne plate.
On tvrdi i da je Petrovićev motiv za kritike na račun Vučića i vlade u tome što mu je "Tadić dao oko 400.000 dinara mesečno".
Poslanik SNS-a Vladimir Orlić poručio je onima koji neće da podrže predloženi budžet i za njega glasaju da je sve što je u njihovo vreme, tačnije 2010. godine bilo na jednom nivou, danas je dva puta bolje.
Orlić je kazao da predloženi budžet za 2020. godinu, koji je ukupno gledano duplo veći nego 2010., kao i da je za subvencije sada predviđeno dva puta više nego pre 10 godina što, kako je naveo, omogućava i veće plate, penzije, veća ulaganja u putnu infrastrukturu...
Poslanik SRS-a Milorad Mirčić, navodeći da je stopa rasta BDP-a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku 2015. iznosila 1,8, 2016. 3,3, 2017. 2,0, 2018. 4,3, a 2019. 3,5, upitao je ministra Sinišu Malog da li na tome zasnivaju projekciju da će 2020. godine biti pet odsto.
Mirčić je tokom rasprave sa poslanikom Orlićem, koji je pozvao Dragana Đilasa da objasni dug od 17,7 milijardi koji je ostavio, kazao i da se u Skupštini stalno raspravlja o nekome koga je narod već kaznio zbog onoga što su radili.
"Niste vi bili toliko dobri, koliko je narodu dozlogrdila vlast Dragana Đilasa", kazao je Mirčić i dodao da poslanici SRS-a pokušavaju da ukažu poslanicima većine i kroz budžet gde greše i šta je potrebno popraviti, kao i na to da i među njima ima onih koji se "raskalašno ponašaju", te da bi to trebalo zaustaviti.
Poslanik Pokreta socijalista Bojan Torbica izrazio je nezadovoljstvo time što oni koji su sprovodili plačkašku privatizaciju - Boris Tadić, Dragan Đilas, Vuk Jeremić i drugi, danas glume zabrinutost za državu.
Vlado Babić, poslanik SVM, kazao je da se tokom 2019. godine nastavilo sa poboljšanjem makroekonomske situacije i podsećajući da je stopa rasta 3,5 odsto, a da se nezaposlenost približava jednocifrenom broju, rekao je da se poboljšanja makroekonomske situacije, želi poboljšati standard građana. 
Sve više para za poljoprivredu
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će srpska poljoprivreda u budžetu za 2020. imati do sada najviše sredstava i najveće subvencije, ukupno 58,15 milijardi za poljoprivredu, zajedno sa sredstvima iz programa IPARD 2, što je 5,13 odsto ukupnog budžeta države.
"Znatno su veće subvencije za poljoprivredu, jer smatramo da su nam poljoprivrednici i poljoprivreda veoma važni kao izvor rasta i jedan od osnova naše ekonomije", kazao je Mali učestvujući u raspravi o predlogu budžeta za 2020. godinu.
On je istakao da su u "vreme samostalnog poslanika Miladina Ševarlića", odnosno 2012. godine, subvencije za poljoprivredu bile 29,5 milijardi, dok će 2020. biti 43,7 milijardi dinara.
Poručio je da će budžet za poljoprviredu, kao i subvencije za poljoprivredne proizvođače, nastaviti da rastu.
Samostalni poslanik Ševarlić je prethodno rekao da neće podržati predlog budžeta za narednu godinu, jer ni taj budžet, kao ni oni prethodni, sa izuzetkom onog iz 2004. godine, ne poštuje Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji predviđa da za poljoprivredu iz budžeta mora da ide minimalno pet odsto.
Ševarlić tvrdi da se njegov račun ne poklapa sa računicom ministra Malog i da poljoprivrednici neće dobiti minimalnih pet odsto budžeta.
Poslanici Srpske napredne stranke saglasni su u oceni da je planirani budžet za 2020. godinu razvojni.
Istakli su da je fiskalna konsolidacija završena, da su se teške reforme koje su sprovedene isplatile, a kao neke od bitnih oblasti u koje je predviđeno da se ulaže izdvojili su sektor za odbranu, obrazovanje, podsticaj preduzetništva pre svega za mlade, kao i ulaganje u putnu infrastrukturu.
Poslanica SNS-a Marija Obradović navodeći da su natalitet i briga o mladima za našu državu možda najvažniji u narednim godinama, kazala je da ulaganje u natalitet mora biti još veće.
Prema njenim rečima, planirano je da se mladi pomognu i jeftinim stanovima za njih, u okviru čega će biti izgrađeno 30.000 stanova veličine u proseku oko 60 kvadrata, gde će mladi parovi plaćati kvadrat po 400 evra, dok će ostalo država donirati.
Obradović je kazala da je u sektor za odbranu, ove godine predviđeno manje oko 10 odsto sredstava u odnosu na prošlogodišnji budžet, ali istakla da polovinu od predviđenog predstavljaju rashodi za zaposlene.
"Minimalna cena rada od 1. januara 2020. godine 30.032 dinara " 
Poslanica SNS-a Vesna Marković istakla je kao najznačajnije izdvajanje za putnu infratsrukturu i pojasnila da je to bitno da se država i dalje ekonomski razvija, da se još više smanji nezaposlenost, koja je po prvi put ispod 10 odsto, povećaju se plate i penzije.

Poslanica Sonja Vlahović smatra da je predloženi budžet, osim što je razvojni u isto vreme i istorijski, te dodala da je dobro isplaniran i da će stvoriti suficit i 2020. godine.
Poslanica naprednjaka Tanja Tomašević Damnjanović kazala je da kada je u pitanju obrazovanje, nastavlja se sa ulaganjem u tu oblast i to iz razloga da bi Srbija u budućnosti imala što bolju kvalifikovanu snagu.
Navela je i da će minimalna cena rada od 1. januara 2020. godine iznositi 30.032 dinara i istakla da je to najveća minimalna cena rada ikada.
Ivana Nikolić, poslanica SNS-a, kazala je da jedan od prioriteta ostaje digitalizacija, dok je njen stranački kolega Veroljub Matić kazao da bi bilo dobro razmišljati o tome da se fabrike otvaraju udaljene od Beograda u obimu od 100 kilometara, što pomaže da glavni grad bude zaštićen od naseljavanja i zagađivanja, a omogućava da se razvijaju i drugi delovi Srbije.
Poslanici Skupštine počeli su juče raspravu o budžetu za 2020-tu. Iz Vlade najavljuju da će kroz Nacionalni investicioni plan nastaviti da ulažu u oblasti zdravstva, prosvete, nauke i kulture. Opozicija ocenjuje da je reč o predizbornom budžetu.
Plan državne kase predviđa prihode od 1314,5 milijardi dinara, rashode od 1334,7 milijardi dinara, pa će deficit iznositi 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a. Procena je da će rast bruto društvenog proizvoda biti četiri odsto, a inflacija dva odsto.
Na predlog Zakona o budžetu, stiglo je više od 100 amandmana.
Na početku sednice Skupština Srbije nastavila je rad postavljanjem poslaničkih pitanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.