Poslanici konstatovali ostavku Vujovića

Izvor: RTS, 16.Maj.2018, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici konstatovali ostavku Vujovića

Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o više predloženih zakona, među kojima je i predloženi leks specijalis o izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a raspravu u pojedinostima će započeti sutra. Konstatovana ostavka ministra finansija Dušana Vujovića. Mihajlovićeva polemisala sa poslanicima SRS-a, koji su je optužili da radi za interese SAD i Zapada.
Poslanici su konstatovali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostavku Vujovića, koju je podneo 7. maja i na taj način mu je zvanično prestala funkcija.

Vujović je odlučio da se sa mesta ministra finansija povuče iz ličnih razloga.
On je u ostavci naveo da su četiri godine, koliko je dugo bio ministar, "sasvim dovoljne da se čovek pokaže na javnoj funkciji".
"Mislim da je u uslovima demokratije četiri godine razuman rok da se čovek pokaže na javnoj funkciji i zato bih želeo da se iz porodičnih, ličnih i profesionalnih razloga povučem sa funkcije ministra finansija u Vladi", naveo je Vujović u pismu ostavke.
Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović odbacila je tvrdnje poslanika SRS-a Vjerice Radete da će za izgradnju jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti biti potrebno više od 20 godina, navodeći da će samo u prve dve do dve i po godine biti izgrađeno više od 5.000 stanova.
Mihajlovićeva je u parlamentu, ne prvi put, polemisala sa poslanicima SRS-a, koji su je optužili da radi za interese SAD i Zapada.
"Ako će država za dve godine izgraditi 1.578 stanova, znači da su potrebne 22 godine da svi koji žele reše stambeno pitanje pod uslovom da se niko ne zaposli. Pitanje je ko će uopšte živ dočekati", rekla je Radeta i dodala da ministarka pokušava da fascinira i "priča priče", ali da sada mora da odgovori na nekoliko pitanja.
Radeta je pitala ko je izabrao banku koja će davati kredite pripadnicima snaga bezbednosti, koja je to banka i koji će biti uslovi, te da li je bilo moguće da se obezbede niže kamatne stope.
"Sve su to samo šarene laže. Ko može verovati Zorani Mihajlović? Njoj ne veruju ni kolege u Vladi zato što ona ne radi ništa u interesu države. Ona radi po nalozima i interesima američke vlade – od Polta do Skota, jel' tako, Zorana?", upitala je Radeta.
Mihajlović: Šta biste vi, radikali, bez mene... 
Predsedavajući Vladimir Marinković prekinuo je Radetu rekavši da neće dozvoliti da neko vređa ministarku, a Radeta mu je odgovorila da će se njemu lično izviniti "ako je uvređen zbog Skota".
"Šta biste vi, radikali, bez mene, ko bi vas nervirao? Ne bi bilo zanimljivo dovoljno. Kako ono beše – 2,4 odsto u Beogradu (SRS), 19 puta manje od SNS-a. Tako misle građani Beograda", odgovorila je Mihajlovićeva i poručila da će vreme pokazati da li će stanova biti. Potom je dodala da će izgradnja početi već u avgustu.
"Niste u pravu kada ste rekli da će Vlada za dve godine napraviti 1.500 stanova i da nam treba 20 godina zato što će se lokacije naknadno otvarati i mi ćemo za dve do dve i po godine završiti 5.200 stanova", rekla je ministarka.
Ona je dodala da je učešće kredita pet odsto i da isto toliko iznosi subvencija države, te da se o ostalim uslovima ne govori u leks specijalisu koji je sada pred poslanicima.

Navodeći da je Vlada Srbije, otkako je Aleksandar Vučić došao na njeno čelo, kao i otkako je predsednik Srbije, ostvarila brojne rezultate, Mihajlovićeva je istakla da je ponosna što je njen deo.
"Izgrađeno je i pušteno blizu 200 kilometara auto-puteva, 160 kilometara pruga je rehabilitovano prošle godine. Ove godine će biti rehabilitovano 226 kilometara. Kakva god bila ta Zorana, evo, sedi u Vladi. Presrećna sam što sam deo Vlade koja ima takve rezultate", rekla je Mihajlovićeva.
Radeta je odgovorila da Zorana Mihajlović ne nervira nju, niti bilo kog drugog radikala, ali da je "čula kako su se nervirali oni u trezoru kad su utvrdili da je potrošila 1,5 miliona dinara sa državne kartice".
"Pa su je onda terali da vrati, pa je vratila deo toga, za donji veš što je potrošila negde oko 895.000 dinara", nastavila je Radeta, a zatim je pitala Mihajlovićevu kada je poslednji put bila u kafiću kod Kalenić pijace gde se "muvaju građevinske dozvole".
Mihajlovićeva je istakla da nikada nije bila u tom kafiću, čije ni ime ne zna.
"U životu tamo bila nisam, ali verujem da vi jeste, jer možda vi nešto kuvate, ali ja da priznam ne kuvam ni ovako ni onako, što možda nije lepo, ali šta da radim. Nemam vremena za kuvanje, ja radim", rekla je Mihajlovićeva.
U raspravu se uključila poslanica SRS-a Nataša Jovanović, koja je pozvala predsedavajućeg da upozori ministarku da je ona "gost u Skupštini", ali da ne veruje da će zadugo "jer se uzdam u to da će Vučić i Brnabićeva poslušati ono što govorimo mesecima, da Zorana radi u interesu Zapada".
"Pravi auto-puteve, to je slično", odgovorio joj je predsedavajući Marinković.
Šef poslanika SNS-a Aleksandar Martinović pozvao je predsedavajućeg da stavi tačku na tu raspravu.
"Mi smo ovde došli da radimo ozbiljan posao, ne da slušamo prepričavanja žute štampe, ko šta kuva, ko kupuje donji veš, ko je bio u kom kafiću... To je ispod svakog civilizacijskog nivoa i molim vas da zaustavite takvu vrstu rasprave", rekao je Martinović.
"Vlada se uhvatila ukoštac sa sivom ekonomijom" 
Ministarka Mihajlović je rekla da će donošenjem izmena i dopuna Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama prvi put biti uređen rad šljunkara i peskara koje trenutno posluju nelegalno i nanose veliku štetu budžetu Srbije.

"Problem nelegalnog pretovara šljunka i peska u vodnom saobraćaju deo je sive ekonomije. Tek se ova vlada uhvatila ukoštac sa ozbiljnim kriminalom koji tu postoji i pokušava da ovu oblast uredi", rekla je Mihajlovićeva.
Ona je istakla da će ovaj zakon doprineti usklađivanju domaćih propisa u vodnom saobraćaju sa regulativom Evropske unije, kako bi se omogućio nesmetan rad brodarskih kompanija.
Predlog izmena i dopuna Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama predviđa rok od šest godina da se više od 150 nelegalnih šljunkara na obalama Dunava, Save i Tise izmesti na zvanična lučka područja.
Imajući u vidu da se godišnje pretovari blizu četiri miliona tona šljunka i peska, nakon usvajanja predloga zakona očekivani prihod budžeta samo po osnovu naplate lučke takse za pretovar ove vrste robe iznosiće oko 600.000 evra, dok će ukupni prihod od naplate lučkih taksi i lučkih naknada samo za ovu vrstu robe iznositi 2.200.000 evra.
Predlogom zakona uređuje se radno vreme članova posade u skladu sa evropskim direktivama i ukida kontrolni pregled brodova kao jedna od četiri vrste tehničkih pregleda brodova, što će smanjiti troškove brodarskih kompanija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Skupština Srbije konstatovala ostavku ministra Vujovića

Izvor: Beta, 16.Maj.2018

Skupština Srbije konstatovala je danas na početku sednice ostavku ministra finansija Dušana Vujovića.Ostavka Vujovića stigla je u Skupštinu Srbije 8. maja.Ministar finansija Dušan Vujović odlučio je da se povuče sa te funkcije iz ličnih i porodičnih razloga.U pisanom obaveštenju koje je...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.