Poslanici i dalje na »bijelom hljebu«

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Okt.2015, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici i dalje na »bijelom hljebu«

SARAJEVO - Predstavnički dom BiH je još u martu donio odluku o ukidanju "bijelog hljeba", ali je ni do dan danas nije potvrdio Dom naroda.

Delegatima se nigdje ne žuri pa i dalje čine uslugu onima koji žele da i nakon isteka mandata žive na grbači građana.

"Očekivali smo da će se u paketu raspravljati o svim privilegijama funkcionera", pravdaju se delegati, koji osam mjeseci izbjegavaju tu temu.

"Obaveza Savjeta ministra je da nam dostavi cjelovito >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << rješenje. Ja mislim da se ovaj problem može riješiti samo tako. Mislim da nije način parcijalno rješavati i nadamo se da ćemo o ovim pitanjima konačno početi da razgovaramo kroz ustavna rješenja", kaže Bariša Čolak, član Kolegijuma Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Brojke ne pominju, ali su jasne. Oko sedam miliona maraka građani su u predhodnih nekoliko godina plaćali one koji su napustili fotelje, ali su primali plate. Tek kada su ih novinari na sve to podsjetili, delegati uvjeravaju da bi do kraja mjeseca nešto mogli i da urade.

"Ukoliko se do 21. oktobra ne dostavi od Savjeta ministara cjelovit zakon o ovoj oblasti, mi ćemo nastaviti onako kako su zakoni predlagani u procedure", kaže Safet Softić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ako je za utjehu, delegati su na današnjoj sjednici prihvatili jedan od prijedloga da se ukinu privilegije, poput onih za rad u komisijama. Neki su po tom osnovu zarađivali pozamašan iznos mjesečno, pa je prijedlog SBB-a da se na tu priču stavi tačka dobio podršku i u Domu naroda.

"Svako ko prima naknade za rad u komisijama iz državnog budžeta, a zaposlen je u bilo kojoj instituciji na nivou države i entiteta ili kantona neće moći primati te naknade prema ovom prijedlogu zakona", rekao je Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH.

Ipak još nije sve gotovo, jer i taj prijedlog mora proći drugo čitanje. U nevladinom sektoru ranije su nekoliko puta pozivali poslanike i delegate da se pozabave privilegijama svih funkcionera koje plaćaju građani. Najglasniji su bili po pitanju "bijelog hljeba", ali ih delegati nisu poslušali.

(NN/ATV)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.