Poskupljenje cigareta čeka izmene akciza

Izvor: RTS, 01.Feb.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupljenje cigareta čeka izmene akciza

Uvećane akcize stupile su na snagu i one će važiti do trenutka dok se ne usvoje nove izmene. Ipak, nije preciziran vremenski rok kada bi te izmene usledile, niti da li se mogu očekivati poskupljenja cigareta narednih dana, kažu u Ministarstvu finansija.

Prošle nedelje stupio je na snagu Zakon o akcizama koji je predvideo povećanje akciza na cigarete.

Cene cigareta tri najveća proizvođača u duvanskoj industriji Srbije - "Filipa Morisa", "Britiš ameriken tobaka" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i "Džapan tobako internešenala" ostale su nepromenjene.

Nijedna od vodećih duvanskih kompanija nije se oglasila saopštenjem o mogućim poskupljenjima.

U Ministarstvu finansija Tanjugu je rečeno da su uvećane akcize stupile na snagu i da će one važiti do trenutka dok se ne usvoje nove izmene, ali nije preciziran vremenski rok kada bi te izmene usledile, niti da li se mogu očekivati poskupljenja cigareta narednih dana.

Ministarska finansija Diana Dragutinović je ranije najavila da bi se pred Vladom Srbije Zakon o akcizama mogao naći tokom ove nedelje, pa je sve izvesnije da će proizvođači sačekati izmene i da neće menjati cene cigareta za tako kratko vreme.

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je hitno donošenje izmena i dopuna Zakona o akcizama, nakon što je utvrđeno da bi zakonsko rešenje koje je usvojila Skupština prouzrokovalo i gubitke u budžetu.

Problemi oko Zakona o akcizama nastali su zbog nedovoljne koordinacije između partnera u vladajućoj koaliciji. U Skupštini su usvojeni amandmani SPS-a, koji su doveli do toga da akcize na cigarete budu u drugačijem procentulanom iznosu od onoga koji je predložila Vlada Srbije.

Umesto proporcionalne stope na akcize od 35 odsto, koja je dogovorena sa duvanskom industrijom, usvojena je stopa od 38 odsto.

Proizvođači kvalitetnijih cigareta su tvrdili da se ovakvim načinom oporezivanja dovode se u nezavidniji položaj u odnosu na proizvođače jeftinijih cigareta, jer će po osnovu povećanja proporcionalne stope pretrpeti i veća zahvatanja na osnovu akcize.

Poslednje poskupljenje cigareta bilo je pre mesec dana kada je cena paklice, u proseku, poskupela za deset dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.