Izvor: RTS, 06.Jun.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porušeni spomenici na Kosovu

Više stotina pravoslavnih vernika iz severnog dela Kosovske Mitrovice, i za ove zadušnice, na groblju u južnom delu, zatekli su desetine porušenih spomen obeležja. Raseljeni Srbi obišli grobove u Đakovici, Prizrenu u Uroševcu.

Na dan Duhovskih ili letnjih zadušnica, pravoslavni vernici iz severnog dela Kosovske Mitrovice zatekli su više desetina porušenih spomen obeležja u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Vernici su teško pronalazili grobove.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Ljudi prebacuju spomenike na bezbednija mesta. Ne znam dokle će ovako da bude. Jednog dana groblje neće ni da bude", rekao je Saša Marković.

Protojerej Milija Arsović rekao je da je groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice, mesto jada, tuge i bola.

"Teško mi je da dođem na groblje, a da nigde ne vidim ni trag krsta", rekao je protojerej Arsović. 

Dva autobusa u pratnji Kosovske policije sa više od sto raseljenih Srba koji žive u centralnoj Srbiji obišli su danas na zadušnice srpsko pravoslavno groblje u Đakovici.

Pomen na groblju služio je otac Ilarion sveštenik manastira Visoki Dečani, a organizovano i u pratnji Kosovske policije raseljeni Srbi posetili su i srpska pravoslavna groblja u Prizrenu i Uroševcu.

Jedan od raseljenih Srba, pesnik iz Đakovice Ranko Đinović, kazao je agenciji Beta da je za većinu današnja poseta prva posle 1999. godine.

"Mi smo prognani i satirani. Na ovom grblju je porušeno više od 70 odsto nadgrobnih spomenika. Progonstvo je vrsta satiranja a rušenje grobova naših najmilijih za nas predstavlja satiranje svega što je srpsko", rekao je Đinović.

Sanja Zakić je na travu postavila daću i zapalila sveće jer, kako kaže, misli da je na tom mestu sahranjen njen otac, kao i Ana Jovanović verujući da su njeni roditelji tu sahranjeni, dok je Ružica Nikić (76) bezuspešno tražila grob svog supruga.

Najviše uništenih srpskih grobalja ima u Metohiji - u opštinama Klina, Đakovica, Peć, Istok, zatim u Srbici, Vucitrnu, Podujevu i u Kosovu Polju.

Poslednji napad na srpska groblja na Kosovu zabeležen je pre nekoliko dana u opštini Klina gde su nepoznati vandali polomili desetak nadgrobnih spomenika, tako da je na groblju gde se sahranjuju meštani sela Vidanje tek nekoliko nadgrobnih spomenika ostalo neoskrnavljeno.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zadušnice na Kosovu

Izvor: B92, 06.Jun.2009

Klina -- Srbi na Kosovu obeležili su zadušnice mirnije nego ranijih godina.U selima u okolini Kline, Srbi su naišli na nove prizore porušenih nadrgrobnih spomenika... Grobovi na većini pravoslavnih grobalja obrasli su u korov.Oko dvadesetak Srba, bez pratnje policije i KFOR-a, obišlo je danas pre...

Nastavak na B92...

Zatiranje srpstva

Izvor: Kurir, 07.Jun.2009, 10:37

K. MITROVICA - Srbi su i juče uglavnom neorganizovano i sa strahom, jer je obezbeđenje Kosovske policijske službe (KPS) satima kasnilo za pratnju, posetili groblja širom Kosmeta na kojima su im sahranjeni najbliži. Tako je bilo i sa Srbima iz severnog dela Mitrovice, koji su posle devet sati autobusima...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.