Porošenko za koordinisani pritisak na Rusiju

Izvor: B92, 28.Sep.2015, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko za koordinisani pritisak na Rusiju

Ukrajinski predsednik izrazio je nadu da će sastanak predsednika SAD i Rusije dovesti do bolje primene mirovnih sporazuma koji treba da okončaju rat u Ukrajini.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko koji je u Njujorku radi učešća na početku godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN, rekao je za AP da bi razgovor američkog i ruskog predsednika mogao dati "jači podstrek" Moskvi da sprovede mirovne sporazume o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajini, dogovorene ove i prošle godine u Minsku u Belorusiji.

Putin i Obama večeras će se sastati u Njujorku posle jednogodišnjeg pogoršanja odnosa Rusije i SAD zbog Ukrajine.

Porošenko je rekao da Ukrajina i njeni američki i evropski saveznici treba da budu čvrsti prema Rusiji i da osiguraju da ona ispuni odredbe sporazuma o okončanju rata u istočnoj Ukrajini, gde su proruski separatisti s podrškom Moskve, zauzeli teritoriju u oblasti Donbasa i vode borbe protiv vladinih snaga.

Porošenko je rekao da očekuje da će Ukrajina, SAD i Evropska unija koordinacijom uspeti da daju čvrst podstrek Putinu da poštuje sporazume iz Minska. To se odnosi na nemogućnost održavanja izbora na okupiranoj teritoriji, zatim na sprovođenje svih odredbi mirovnih sporazuma, davanje pristupa predstavnicima OEBS-a svim kontrolnim punktovima, povlačenje ruskih vojnika iz okupiranih teritorija i zatvaranje granice, rekao je Porošenko. "Verujem da će efikasna koordinacija naših akcija dati rezultate", rekao je Porošenko.

Pobunjenici u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija, organizuju lokalne izbore u oktobru i novembru, suprotstavljajući se ukrajinskoj vladi. Ukrajinska vlada je navela da se izbori mogu održati samo u skladu s ukrajinskim zakonom. U izjavama na večeri koju je sinoć u Njujorku organizovao vašingtonski institut Atlantik kounsil Porošenko je zatražio više prekoatlantskog jedinstva, solidarnosti i efikasne saradnje na strateškim komunikacijama da bi se pomoglo Ukrajini da reši sukob na istoku zemlje.

"To nije pitanje opstanka Ukrajine, to je pitanje globalnog opstanka" rekao je on.

Američko-ruski odnosi pogoršali su se posle ruskog pripajanja Krima u martu 2014. godine. Amerika i druge zapadne zemlje uvele su zato sankcije protiv Rusije i jer Moskva podržava pobunjenike na istoku Ukrajine. Rusija odbacuje da je vojno umešana u istočnoj Ukrajini i prikazuje sankcije i jaku kritiku Vašingtona kao pokušaj da se Rusija oslabi, a Putin skloni.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ukrajinski predsednik za koordinisani pristisak na Rusiju da poštuje sporazume

Izvor: Blic, 28.Sep.2015

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izrazio je nadu da će sastanak predsednika SAD i Rusije Baraka Obame i Vladimira Putina, planiran za danas, dovesti do bolje primene mirovnih sporazuma koji treba da okončaju rat u istočnoj Ukrajini...Porošenko koji je u Njujorku radi učešća na početku godišnjeg...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.