Porošenko pokreće novo krvoproliće

Izvor: B92, 01.Jul.2014, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko pokreće novo krvoproliće

Moskva -- Porošenkova odluka da ne produži primirje pokreće novu spiralu krvoprolića, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Odluka ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da ne produži primirje podriva ranije postignute dogovore između lidera Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine i pokreće novu spiralu krvoprolića sa nepredvidivim posledicama po ukrajinsku državu, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa američkim državnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sekretarom Džonom Kerijem.

"Ruski ministar inostranih poslova izjavio je da je nedopustivo odobravanje pravca nasilnog gušenja protesta u jugoistočnim regionima koji je zauzeo Kijev, i pozvao SAD da iskoriste svoje mogućnosti da uvere ukrajinske vlasti da je taj kurs poguban", navelo je u saopštenju rusko Ministarstvo inostranih poslova.

"Naročito je ukazano da zainteresovane strane treba zajedničkim naporima da teže neodložnom i stabilnom prekidu vatre, rešavanju teških humanitarnih problema, početku stvarnih pregovora sukobljenih strana o rešavanju unutrašnje krize u Ukrajini", navodi se u saopštenju koje prenosi Itar-Tas s.

Zvanična Moskva navodi da je Keri rekao da "deli te ciljeve, ali je priznao različit pristup u izboru puta za njihovo dostizanje".

Rusko ministarstvo je saopštilo i da je Lavrov telefonom razgovarao sa šefom nemačke diplomatije Frankom Valterom Štajnmajerom i da je izražena obostrana zabrinutost zbog intenziviranja borbenih dejstava na jugoistoku Ukrajine.

Ukrajinski i ruski ministar inostranih poslova će u sredu u Berlinu, uz prisustvo svog francuskog i nemačkog kolege, razgovarati o situaciji u Ukrajini, u pokušaju da se razreši kriza u toj zemlji, saopštio je danas neimenovani francuski diplomata.

"Oba ministra izrazila su zabrinutost zbog intenziviranja borbenih dejstava na jugoistoku Ukrajine, pozvali na okončanje krvoprolića i založili se za hitno obnavljanje aktivnosti Kontakt-grupe radi usaglašavanja pitanja prekida vatre i stvaranja uslova za početak pregovora", navelo je Ministarstvo.

Lavrov je, kako se navodi, podržao predlog Štajnmajera da se sutra u Berlinu održi sastanak šefova diplomatije Rusije, Nemačke, Francuske i Ukrajine, kao "nastavak napora za vraćanje situacije na pregovarački kolosek".

Ranije danas ruski MIP je saopštio da je Ukrajina u poslednjem trenutku odustala od objavljivanja usaglašene četvorostrane deklaracije u kojoj je pozdravljena ruska inicijativa o raspoređivanju ukrajinskih graničara i posmatrača OEBS-a na tri kontrolna punkta na ruskoj teritoriji radi kontrole na granici.

Saopšteno je da su Lavrov, Štajnmajer, šefovi ukrajinske i francuske diiplomatije, Pavlo Klimkin i Loran Fabijus, održali telefonski razgovor kasno sinoć i da je usaglašena ta deklaracija u kojoj je, takođe, izražena podrška organizovanju direktnih kontakata između graničnih službi Rusije i Ukrajine i usvajanju odluke o raspoređivanju posmatrača na Stalnom savetu OEBS-a.

Ruski predsednik Putin održao je operativni sastanak sa stalnim članovima Saveta za nacionalnu bezbednost, na kom je detaljno razmotrena situacija u Ukrajini.

Parlamentarna skupština OEBS-a odobrila je rezoluciju kojom se osuđuju nedavni postupci Rusije u Ukrajini, na plenarnom sastanku koji je danas održan u Bakuu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.