Porođaj prvi put snimljen magnetnom rezonancom

Izvor: Blic, 08.Dec.2010, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porođaj prvi put snimljen magnetnom rezonancom

Lekari u jednoj berlinskoj bolnici snimili su porođaj magnetnom rezonancom. Ovo je prvi put da je majka pristala da se porodi u samom skeneru, a načinjene slike će dati bolji uvid u proces porođaja, i u budućnosti spasiti mnoge živote.

Ginekolog Ernst Bajnder iz berlinske "Charite” bolnice je rekao da je porođaj protekao normalno i da je mašina snimila pokrete i proces u samoj materici porodilje.

- Sada možemo da vidimo sve detalje koje smo ranije proučavali >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << samo uz pomoć testova. Ove slike su fascinantne i ponovo je dokazano da je svaki porođaj malo čudo- rekao je doktor Bajnder.

U bolnici su izjavili da se nekoliko majki prijavilo dobrovoljno za učešće u ovom eksperimentu i da će u skorije vreme magnetnom rezonancom snimiti još pet porođaja. S obzirom da je većina ovih mašina u obliku velike cevi, tim iz "Charite” bolnice je napravio specijalni "otvoreni” skener, pa su u procesu rađanja učestvovali lekari i babice.

Snimci će omogućiti da se bolje razumeju komplikacije tokom procesa rađanja, ali i potreba za carskim rezom zbog nepovoljnog kretanja bebe kroz porođajni kanal.

Da bi zaštitili majku od neprijatnog zvuka koji magnetna rezonanca proizvodi, lekari su joj na uši stavili štitnike, a mašina je isključena da bebin sluh ne bi bio oštećen kada je opna u kojoj se nalazi amnionska tečnost pukla.

Ceo eksperiment je planiran dve godine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Prvi put snimljen porođaj MRI tehnikom

Izvor: SrbijaNet.rs, 08.Dec.2010

Nemački lekari su 20. novembra po prvi put snimili porodjaj tehnikom magnetne rezonance (MRI), što pruža uvid u potencijalne komplikacije trudnoće, objavila je danas berlinska bolnica Šarite. Glavni razlog za snimanje porodjaja je da se sazna šta izaziva zastoj, koji često

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.