Porodice zarobljenika besne: Nije ih Netanijahu oslobodio, već Hamas

Izvor: B92, 06.Dec.2023, 11:16

Porodice zarobljenika besne: Nije ih Netanijahu oslobodio, već Hamas

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastao se sa porodicama zatvorenika oslobođenih iz Gaze na sastanku koji su izraelski mediji opisali kao veoma napet.

Sastanak u utorak održan je usred intenziviranih borbi u opkoljenom pojasu Gaze. Izrael je saopštio da je na toj teritoriji ostalo oko 138 zatvorenika. Nekoliko rođaka koji su prisustvovali sastanku otišlo je ogorčeno kritikujući vladu.

Dani Miran, čiji je sin Omri bio među zarobljenima, rekao je da je bio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << toliko zgrožen da je izašao usred sastanka.

"Neću ulaziti u detalje o čemu se razgovaralo, ali ceo ovaj nastup je bio ružan, uvredljiv, neuredan", rekao je on za izraelski Kanal 13, rekavši da je vlada napravila "farsu" od toga.

"Oni kažu, 'Mi smo uradili ovo, uradili smo ono'. Sinvar (Lider Hamasa u Gazi) je taj koji je vratio naše ljude, a ne oni. Ljuti me što kažu da su oni diktirali stvari. Oni nisu diktirali ni jednim potezom", dodao je on.

Izrael je saopštio da je nekoliko žena i dece ostalo u rukama Hamasa, dok porodice sa odraslim muškim rođacima u zarobljeništvu apeluju na njih da ne budu zaboravljeni.

"Bio je to veoma žestok sastanak, mnogi su vikali. Svi se trudimo da naši najmiliji dođu kući. Ima onih koji žele žene koje su ostavljene ili decu koja su zaostala, i onih koji kažu želimo muškarce", rekla je Dženifer Master, čijeg partnera Andreja još drži Hamas.

Govoreći na poslednjoj konferenciji za novinare, Netanjahu je rekao da je čuo priče koje su mu "slomile srce", uključujući žeđ i glad, kao i fizičko i psihičko zlostavljanje.

"Čuo sam, a i vi ste čuli za seksualne napade i slučajeve brutalnog silovanja koji se razlikuju od bilo čega drugog", dodao je Netanjahu.

Neke porodice, u međuvremenu, gube strpljenje sa Netanjahuovom vladom.

"Verujemo u našu decu, da su jaka i da će to prevazići i želimo da naša vlada i vojska urade ono što rade što je pre moguće - da započnu pregovore", rekla je Idit Ohel, majka 21-godišnjeg taoca Alona, tokom onlajn panela koji je organizovao Forum za taoce i nestale porodice.

"Šezdeset dana je previše. Ne želim 61 dan, ne želim 65 dana. Želimo ih nazad sada", rekao je Ohel.

Izrael je 2. decembra povukao svoje pregovarače iz Katara, rekavši da su došli u "ćorsokak" nakon što nisu postigli napredak u pregovorima koji imaju za cilj da obezbede ponovnu pauzu u neprijateljstvima.

Nakon toga, Hamas je rekao da neće puštati više zatvorenika dok se rat u Gazi ne završi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.