Porodice: Pitanje nestalih rešavati mimo politike

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2021, 15:33

Porodice: Pitanje nestalih rešavati mimo politike

Albanske i srpske porodice nestalih zajedno su danas iz Beograda zatražile da se politika povuče iz procesa rasvetljavanja sudbine nestalih i da ceo proces što pre dobije novi, jači zamah.

Nakon što su u petak u Prišitni održali zajedničku konferenciju članovi prištinskog Resursnog centra za nestale i beogradskog Udruženja Kosovski stradalnici danas su uoči obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava apelovali na nadležne u Beogradu i Prištini da žrtvama vrate >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dostojanstvo, bez obzira na njihovu nacionalnu ili versku pripadnost.

Ocenili su i da će sve dok se ne usvoji zakon o nestalima njihova prava biti ugrožena i da bez rešavanja tog humanitarnog pitanja, kako kažu, nema pomirenja i multietničkog društva.

Bajram Ćerkinaj iz Resursnog centra smatra da je proces rasvetljavanja sudbine nestalih stao zbog politike, tvrdeći da se radne grupe Beograda i Prištine ne sastaju mesecima, kao i da porodice ne znaju o čemu pričaju na sastancima u Briselu, Vašingtonu .... Sarajevu.

Porodice, kako kaže, moraju da se ujedine i izađu pred parlamente u Prištini i Beogradu, da vrše pritisak "kao onda kada su tela nalažena u crkvama i džamijama", jer su sve masovne grobnice i u Srbiji i na Kosovu poznate.

"Da su vaše majke plakale, vaša braća i sinovi ubijeni, sve bi bio drugačije", poručio je Ćerkinaj političarima koji za, kako je dodao, više od dve decenije nisu između ostalog doneli ni zakon koji bi regulisao taj problem.

Predstavnici udurženja rekli su da se i dalje traga za 1.630 osoba, da ne žele da pitanje nestalih bude talac jedne osobe.

Nataša Šćepnović iz Udruženja "Kosovski stradalnici" ocenila je da je nestalima oduzeto osnovno ljudsko pravo na život i slobodu i dodala da ne postoji istinska želja i volja da se reši problem nestalih.

Ona smatra i da je sakrivanje informacija o prisilno otetim grubo kršenje ljudskih prava.

Šćepanović je dodala da porodice očekuju rezulate i ubrzanje procesa pronalaženja nestalih, podizanje zajedničkog memorijala, reparaciju za duševnu bol.

Član Udruženja Gordana Đikanović kazala je im je zajednički cilj da nateraju odgovorne da ubrzaju proces koji stagnira.

Svih ovih godina oni nas sluđuju i ponižavaju različitim kontradiktornim informacijama, rekla je ona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.