Porast vodostaja, manja izlivanja reka

Izvor: Studio B, 28.Mar.2015, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porast vodostaja, manja izlivanja reka

Na pojedinim rekama, naročito na zapadu i jugozapadu zemlje i u slivovima, primetan je porast vodostaja, ali za sada nema opasnosti od većih izlivanja, kaže pomoćnik načelnika u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije Boban Stevanović.

Stevanović kaže da se očekuje povećanje vodostaja usled kiše, ali da su specijalistički timovi Sektora za vanredne situacije na terenu od petka i da prate stanje.

On je podsetio da se ovog vikenda, odnosno do 30. marta može >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << očekivati da će vodostaji na pojedinim rekama biti u većem porastu i da će se kretati iznad granica redovne odbrane od poplava.

Stefanović kaže da je došlo do manjeg izlivanja reke Gračice, kao i Baričke reke, ali da stanje nije alarmantno i da se obavlja iscrpljivanje vode.

Porast vodostaja prognoziran je na Kolubari, Ljigu, Tamnavi, Ubu, Drini, Limu, Jadru, Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku.

Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja, saopštava RHMZ.

 

Odbrana na Ibru kod Kraljeva

Štab za vanredne situacije u Kraljevu odlučio je da se uvede vanredna odbrana od polava na ušću Žičke reke u Ibar, gde se nalazi jedan broj bunara za snabdevanje Kraljevčana pijaćom vodom.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Radioca Kočović rekao je Tanjugu da se priprema postavljanje džakova sa peskom kako voda ne bi probila bedem. "Štab je doneo odluku da se uvede vanredna odbrana Žičkog polja, jer je porastao vodostaj i Žičke reke i Ibra, u koji se ona uliva. Džakovi sa peskom će biti postavljeni u toku dana. Za sada nema opasnosti da voda prodre u bunare", rekao je Kočović.

Ranko Đekić, direktor kraljevačkog "Vodovoda", rekao je Tanjugu da Ibar treba da naraste još pola metra da bi prodro u bunare. „Pa čak i ako se to desi, preventive radi, isključićemo nekoliko bunara koji se nalaze tik uz bedem, kako bi sprečili zamućivanje vode", rekao je Đekić.

Inače, Ibar i Zapadna Morava su u stalnom porastu i priobalje ovih reka je poplavljeno. Ali, najveće probleme prave male reke, kao što su Ribnica, Musina i Lađevačka reka.

Reka Ribnica, koja silazi sa Goča, već je potkopala jedan most, koji se zbog toga urušio, ali je počela i da potkopava obalu.

Musina reka u selu Adrani kod Kraljeva preti da se izlije na magistralni put Kraljevo - Čačak. Meštani u tom delu već postavljaju džakove sa peskom, kako bi sprečili da reka pređe preko bedema i poplavi domaćinstva.

Lađevačka reka je u selu Obrva ušla u nekoliko domaćonstava, ali su stradala samo dvorišta, a slična situacija je i sa rečicom u selu Vrdila kod Kraljeva.

U nekoliko ulica u naselju Ribnica došlo je do izlivanja atmosferske kanalizacije, pa je vrlo teško pešice proći tim ulicama. Slično je i u Konarevu gde je zapušen kanal izlio na prostoru, gde se nalazi oko 40 domaćinstava.

Vodostaj Lima kod Prijepolja je u porastu od jutros 12 centimetara i približio se granici redovne odbrane od poplava, rekao je danas Tanjugu dežurni u prijepoljskom operativnom centru Tikomir Miletić.

On je naglasio da se prati nivo vode ove reke, a naročito zbog toga što je RHMZ za predstojeći period najavio velike padavine, čak 20 litara po kvadratnom metru. "Ukoliko bude tako doći će i do otapanja snega u višim predelima pa će narasti bujučni tokovi manjih reka", naveo je Miletić dodajući da su nadležne službe u pripravnosti i prate situaciju na terenu.

Kiša koja od juče pada dovela je do porasta nivoa pojedinih tokova i manjih problema na području Ljiga.

Prema rečima načelnika tamošnje Opštinske uprave, Steva Vraneševića, u Lalincima, gde se gradi trasa auto-puta, bilo je određenih teškoća, ali su ih rešili izvođači radova. "Građevinci iz preduzeća Azvirt su omogućili slobodan protok vode, domaćinstvo Milenka Arsovića je bilo u opasnosti, ali sada nema ugroženih kuća", izjavio je on Tanjugu.

Načelnik kaže da su morali da intervenišu i u Banjanima, kako voda ne bi tekla gradilištem, tamošnji žitelji su bili odsečeni, ali mogu da koriste deonicu auto-puta koja nije u funkciji. "Nema većeg porasta nivoa reke Ljig, ali su se izlile neke njene manje pritoke, u Jajčiću i Latkoviću i poplavile nekoliko hektara poljoprivrednog zemljišta. Put Latković-Dudovica je pod vodom dubine 30 centimetara u dužini od 70 metara, a policija će ustanoviti da li saobraćaj treba da bude obustavljen, pošto sada nije bezbedno", zaključio je Vranešević.

Zapadna Morava i Bjelica beleže porast vodostaja zbogo kiše, a na pojedinim mestima došlo je do izlivanja, rekao je danas Tanjugu načelnik Odeljenja za vanredne situacije Dragiša Broćić.

On je dodao da su te reke prešle upozoravajuće nivoe odbrane od poplava, a počelo je plavljenje poljoprivrednog zemljišta od Viče do Lučana na području lučanske opštine. "Zapadna Morava se izliva u požeško polje i kod Kratovske stene", rekao je on dodajući da je Morava prešla kotu od pet metara, a Bjelica se približava nivou od dva metra.

Prema njegovim rečima, za sada nema ugroženih objekata, međutim, ukoliko bude novih padavina problemi će nastati.

 

Savetuje se oprez u saobraćaju

Prema podacima iz Uprave saobraćajne policije, prethodnog dana na putevima u Srbiji evidentirano je 115 saobraćajnih udesa u kojima je poginulo pet, a povređeno 50 osoba.

U Beogradu je istovremeno evidentirano 64 saobraćajnih udesa u kojima je 29 osoba povređeno, saopštio je Auto moto savez Srbije.

Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice te iz javnog preduzeća "Putevi Srbije" danas apeluju na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetujemo maksimalan oprez u vožnji.

JP "Putevi Srbije" savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze zaista oprezno i pažljivo.

Najopterećeniji putni pravci su putni pravci I prioriteta i auto-putevi gde se preporučuje oprezna vožnja i državni putevi I prioriteta, gde se, takođe, preporučuje oprezna vožnja.

Na ostalim putnim pravcima I prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Valjeva, Novog Pazara, Užica, Ivanjice, pa se preporučuje oprezna vožnja.

Na državnim putevima II prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Novog Pazara, Kruševca, Užica, pa se preporučuje oprezna vožnja.

Na ostalim putnim pravcima III prioriteta kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara na teritoriji Vranja, Mačve, Novog Pazara, Užica, Ivanjice, gde se, takdoje, preporučuje oprezna vožnja.

U području Vranja, u višim predelima mestimično ima snega jedan do tri centimetra, na kritičnim mestima zbog jakog vetra ima nanosa do jedan metar, učestali su odroni, u svim klisurama, usecima i zasecima, saobraćaj se na putevima u planinskim predelima odvija otežano gde se preporučuje upotreba zimske opreme.

U području Niša moguća je pojava sitnih odrona duž nestabilnih kamenih kosina u klisurama i usecima, dok su na području Zaječara mogući povremeni i mestimični odroni, u klisurama, usecima i zasecima, najviše ih ima na putu IB-34 duž Dunava, gde se savetuje oprezna i sporija vožnja.

Prilazi planinskim turističkim centrima, Kopaoniku, Zlatiboru, Goču, Staroj planini, Tari, Bukulji i Divčibarama su prohodni, ali se proporučuje oprezna vožnja.

 

Prognoza vremena

U Beogradu će danas biti oblačno i hladnije, povremeno sa kišom. Duvaće umeren, povremeno i jak vetar, severni i severozapadni. Tokom noći biće delimično razvedravanje. Jutarnja temperatura oko sedam, najviša oko 10 stepeni.

U Srbiji će u nedelju biti umereno do znatno oblačno, u većem delu suvo sa sunčanim intervalima i malo toplije, samo ujutru još ponegde slabe padavine, uglavnom na istoku i jugoistoku.

U ponedeljak će biti novo prolazno naoblačenje sa severozapada, posle podne ponegde sa slabom kišom. U utorak promenljivo oblačno i toplo, krajem dana i u toku noći ponegde sa kišom. Zatim do kraja perioda promenljivo oblačno i hladnije, sa čestim prolaznim naoblačenjima, u pojedinim danima sa kišom, na planinama sa snegom.

U Beogradu će naredne sedmice biti slično vreme.

Biometeorološka prognoza za Srbiju za subotu, 28. mart 2015: Nastavlja se period sa nepovoljnim uticajem biometeorološke situacije na hronično obolele osobe. Naročit oprez se savetuje cerebrovaskularnim bolesnicima i astmaticarima. Od meteoropatskih reakcija se mogu javiti reumatski bolovi, glavobolja i nervoza.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.