Porast nasilja preti da ugrozi mirovne pregovore

Izvor: B92, 19.Okt.2020, 14:09

"Porast nasilja preti da ugrozi mirovne pregovore"

Specijalni američki izaslanik u Avganistanu Zalmaj Kalilzad, upozorio je da zabinjavajući porast nasilja preti da ugrozi mirovne pregovore u Kataru.

Obnovljeni sukobi već danima besne u provinciji Helmad, talibanskom uporištu, a pobunjeni talibani su prošlog petka pristali da obustave svoje oružane akcije, pod uslovom da SAD obustave vazdušne napade na ciljeve u tom delu južnog Avganistana, preneo je AP.

Međutim, nakon jučerašnjeg smrtonosnog bombaškog napada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na vladine institucije u provinciji Gor, u kojem je život izgubilo 13, a ranjeno oko 120 ljudi, sumnje su odmah pale na talibane.

"Uverenje da bi eskalcija nasilja mogla da doprinese da druga strana u pregovorima pristane na određene ustupke - veoma je rizično. Takav pristup potkopava mirovni proces i u prošlosti se pokazao kao pogrešna strategija", ocenio je Kalilzad.

Uprkos mnogobrojnim izazovima, unutar-avganistanski pregovori o okončanju višedecenijskog građanskog rata koji se trenutno vode u Kataru, predstavljaju do sada najozbiljniji pokušaj da se mir vrati u Avganistan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.