Popović: Niko ne može da pokvari odnose Srbije i Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Sep.2020, 15:47

Popović: Niko ne može da pokvari odnose Srbije i Rusije

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da ne postoji niko i ništa što može da pokvari odnose Srbije i Rusije i dva državna rukovodstva.

"Srbija nikada u istoriji nije imala bližeg prijatelja od Rusije i niko, nikada, to prijateljstvo neće moći da sruši", izjavio je Popović u Skupštini grada na svečanom potpisivanju Ugovora o donaciji skulpturno-arhitektonske kompozicije "Večna vatra", koja će biti postavljena u oktobu na Spomen-groblju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oslobodiocima Beograda.

Popović je podsetio da je srpsko-rusko prijateljstvo iskovano u najtežim vremenima, te da će spomenik Večne vatre simbolično predstavljati zajedničko stradanje naša dva naroda u odbrani slobode, ali i naše zajedničke pravoslavne vere.

"Rusija je bila uz Srbiju u oba svetska rata, kao i tokom NATO bombardovanja. I danas nam bratska Rusija pruža najveću podršku po pitanju Kosova, štiteći principijelno Rezoluciju 1244, međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet Srbije", rekao je Popović, koji je ujedno i predsednik Fondacije Besmrtni puk iz Beograda.

Ministar je podsetio da je Rusija sprečila usvajanje Ahtisarijevog plana, a time i scenario da UN prihvate lažnu državu Kosovo kao nezavisnu državu.

"Zahvaljujući intervenciji predsednika Vladimira Putina sprečeno je da srpski narod, koji je pretrpeo dva genocida u 20. veku, bude žigosan kao genocidni narod", rekao je Popović.

Srbija će, dodaje, nastaviti da razvija najbolje odnose sa Rusijom u svim segmentima, a jedan od njih je i negovanje kulture sećanja na našu zajedničku prošlost.

"Ta prošlost govori i ko su nam prijatelji, i ko nas podržava u odbrani naših nacionalnih interesa, i ko je uvek razvijao saradnju sa Srbijom bez uslovljavanja, isključivo na osnovama ravnopravnosti i međusobnog poverenja", zaključio je Popović.

Ugovor o donaciji skulpturno-arhitektonske kompozicije "Večna vatra" potpisan je u prisustvu ministra Popovića, ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka.

U ime Grada Beograda Ugovor su potpisali zamenik gradonačelnka Goran Vesić, u ime Ruskog centra za nauku i kulturu "Ruski dom" direktorka Nadežda Kuščenkova, u ime kompanija Infrastructure Development and construction d.o.o i AD "Gazstrojprom", predstavnik Danil Šapiro, i u ime JP "Srbijagas", direktor Dušan Bajatović.

"Večna vatra", prva u Srbiji, biće upaljena na Spomen-groblju oslobodiocima Beograda. Biće to još jedan simbol sećanja na srpske i ruske vojnike stradale u borbi za oslobođenje grada od nacističke okupacije.

Projekat postavljanja "Večne vatre" pokrenut je na inicijativu Ruskog centra za nauku i kulturu "Ruski dom" u Beogradu, uz podršku Fondacije Besmrtni puk iz Beograda, a povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Ceremonija otkrivanja skulpturno-arhitektonske kompozicije biće u oktobru i to uz podršku Administracije predsednika Srbije, Ambasade Rusije, Federalne agencije za međunarodnu društvenu saradnju "Rošotrudničestvo", Ruskog istorijskog društva, ministarstava odbrane Rusije i Srbije.

Autor "Večne vatra" je akademik Ruske akademije umetnosti Andrej Tirtišnjikov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Popović: Niko i ništa ne može da pokvari odnose Srbije i Rusije

Izvor: Radio 021, 09.Sep.2020

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da ne postoji niko i ništa što može da pokvari odnose Srbije i Rusije i dva državna rukovodstva..."Srbija nikada u istoriji nije imala bližeg prijatelja od Rusije i niko, nikada, to prijateljstvo neće moći da sruši", izjavio...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.