Poplave otkrile dve masovne grobnice u BiH

Izvor: Blic, 06.Jun.2014, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplave otkrile dve masovne grobnice u BiH

Prošlomesečne poplave u Bosni i Hercegovini otkrile su dve masovne grobnice između Maglaja i Doboja sa ostacima devet muslimana ubijenih tokom rata 1990-ih godina, saopštio je danas Institut za nestala lica BiH.

Ostaci su ekshumirani pošto se voda povukla iz grobnica međusobno udaljenih nekoliko stotina metara, izjavila je agenciji Frans pres predstavnica za štampu Instituta Lejla Čengić.

Veruje se da su žrtve bili muslimanski muškarci iz obližnje Jablanice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje su 1992. godine ubili bosanski Srbi, rekla je Čengićeva.

Njihov identitet tek treba da bude utvrđen analizom DNK.

AFP navodi da je tokom rata u BiH život izgubilo oko 100.000 ljudi, a hiljade nestalih nikada nisu pronađene.

Poslednjih godina se sve ređe nalaze masovne grobnice. Prethodno je prošle godine otkrivena jedna grobnica, u kojoj su bili ostaci više od 400 ljudi. Vlasti u BiH upozorile su i na opasnost od nagaznih mina koje su izmestila klizišta i poplave.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Safet Salkić, nakon otkrivanja masovne grobnice u Usori: Trenutak strijeljanja i sad mi dolazi u san

Izvor: Cafe.ba, 07.Jun.2014, 10:50

Safet Salkić (50) i Jasmin Hasanić (43) iz Jablanice kod Maglaja preživjeli su strijeljanje iz jula 1992. godine kada su u tri grupe, na Željezni most preko rijeke Bosne kod Doboja, izvođeni Bošnjaci koji su strijeljani i bačeni u Bosnu. Vjeruju da masovna grobnica otkrivena povlkačenje vode...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.