Ponovo blokada zbog parking mesta

Izvor: Blic, 11.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo blokada zbog parking mesta

Oko stotinak stanara ulica Vojvode Stepe 251 i Kostolačke 60 sinoć su ponovo blokirali ove ulice od 19.30 do 20.30, jer je na parceli, gde bi po kupoprodajnom ugovoru stanova oni trebalo da imaju parking, nastavljena izgradnja marketa „Vero 5”. Stav kompanije „Veropulos” je da neće odustati od izgradnje marketa, dok stanari traže prijem kod gradonačelnika Dragana Đilasa.



Posle nekoliko meseci primirja, sinoć je ponovo održan jednočasovni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protest. Stanari ističu da su stanove plaćali od 20 do 30 odsto više zbog ugovorenog uređenja parka za decu i parkinga, koji bi trebalo da se nalaze na spornoj parceli. Kažu da neće odustati od svojih zahteva i da će učiniti sve da spreče, kako tvrde, nezakonitu izgradnju marketa „Vero 5".

- „Veropulos” ne poštuje rešenje o zabrani radova Inspektorata za zaštitu životne sredine. Mi već dva meseca tražimo prijem kod gradonačelnika kako bi se pronašlo kompromisno rešenje - kaže Dragan Dingarac, predstavnik stanara za medije.

U kompaniji „Veropulos” potvrdili su da su radovi na parceli nastavljeni, obrazlažući da je mera o obustavi nije pravosnažna, i radovi se izvode u onoj meri u kojoj je to moguće, zbog stalne opstrukcije građana.

- Mi ćemo se svim zakonskim sredstvima boriti da ostvarimo svoja prava i izgradimo objekat „Vero 5”. Zbog opstrukcije kompanija trpi velike finansijske gubitke, sudski ćemo zatražiti obeštećenje od onih koji se ispostave kao krivci za naše gubike - kažu u „Veropulosu”.

U Sekretarijatu za inspekcijske poslove juče nismo dobili objašnjenje da li je rešenje o obustavi radova pravosnažno.

Direkcija za građevinsko zemljište, stanarima je ponudila mogućnost da se radi projekat za izgradnju javne garaže u okviru javne površine, ali su stanari ovakvu ponudu odbili.

Protest stanara počeo je u februaru ove godine, a prekinut je u junu. Kako su stanari tada rekli, oni su bili obavešteni da je Republičko javno tužilaštvo pokrenulo istragu zbog sumnje da je u ovom slučaju bilo korupcije u preparcelizaciji, uknjižbi zemljišta i izdavanju dozvole za gradnju.

Telima brane parking

Protesti stanara praćeni su čestim sukobima sa radnicima obezbeđenja, a u nekoliko navrata bilo je i lakše povređenih osoba. Juče oko 14 sati jedna stanarka došla je u sukob sa radnicima na gradilištu koji su bagerom kopali zemlju. Ona je prvo kamenom gađala bager, a zatim i preskočila ogradu i stala ispred bagera kako bi sprečila dalji rad. Prema rečima radnika, stanari ih svakodnevno gađaju raznim predmetima, te su im čak oštetili bager i nekoliko kamiona.

- Grade noću ili kad je većina stanara na poslu. Ispadamo smešni, ali mi smo u stvari očajni i samo želimo da zaštitimo svoje interese. Komšinica Ljilja će biti dole dok izdrži, a onda će skočiti neko drugi da je zameni - priča Slobodanka Ušćumlić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.