Poništen projekat za uređenje trga Taksim

Izvor: RTS, 03.Jul.2013, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poništen projekat za uređenje trga Taksim

Turski sud poništio projekat preuređenja istanbulskog centralnog trga Taksim koji je predviđao rušenje obližnjeg parka Gezi i koji je podstakao masovne antivladine proteste širom zemlje.

Projekat preuređenja istanbulskog centralnog trga Taksim, koji je podstakao masovne antivladine proteste širom zemlje, poništen je danas od strane turskog suda.

Pozivajući se na kopiju sudske presude, agencija Rojters, navodi da je tako presudio jedan administrativni sud još >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << početkom juna, na vrhuncu protesta.

Prema zastupniku tužitelja, sud je presudio da se planom o izgradnji poslavnog centra na mestu parka krše propisi o očuvanju, identitet i drugi propisi.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je 14. juna da će vlada sačekati sudsku odluku, uključujući žalbeni postupak, pre nego što nastavi sa radovima na Taksimu.

Park Gezi, jedan od retkih zelenih prostora u centru Istanbula, postao je improvizovani kamp koji su okupirale hiljade ljudi, kako bi zaustavile njegovo rušenje i protestovali protiv plana države.

Bes se pretvorio u masovne demonstracije protiv Erdoganove vlasti u nekoliko turskih gradova.

Prema podacima turske lekarske komore, četvoro ljudi je poginulo a blizu 7.500 je povređeno u gušenju protesta.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poništen sporni projekat koji je podigao demonstrante u Turskoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jul.2013

Sud u Istanbulu poništio je danas projekat za preuređenja istorijskog trga Taksim i obližnjeg parka Gezi, što je i bio povod za demonstracije krajem maja koje su juna prerasle u masovne antivladine proteste.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.