Ponikve civilni aerodrom

Izvor: RTS, 24.Nov.2009, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponikve civilni aerodrom

Potpisan Protokol o konverziji vojnog aerodroma Ponikve u civilne svrhe. Protokolom se reguliše proces "prevođenja" ovog objekta u civilno-vojni aerodrom.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac i gradonačelnik Užica Jovan Marković potpisali su  protokol o konverziji vojnog aerodroma Ponikve u civilne svrhe.

Potpisanim protokolom, kako je izjavio ministar Šutanovac, reguliše se proces "prevođenja" ovog objekta u civilno-vojni aerodrom, s idejom da se ubrzo, u skladu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sa mogućnostima, koristi za potrebe civilnog stanovništva.

"Ovo je jedan od primera saradnje Ministarstva odbrane sa lokalnom samoupravom i ubeđeni smo da će na ovaj način Užice dobiti novu razvojnu šansu i, ukoliko se nađu sredstva i ovaj aerodrom osposobi za prijem civilnih aviona, ovaj grad će biti puno bliži svetu", rekao je Šutanovac.

Privredni resursi užičkog regiona vape za jednim ovakvim objektom, rekao je ministar odbrane, izrazivši nadu da će se naći zainteresovani investitori da se "Ponikve" stave u funkciju civilnog vazduhoplovstva.

Potpisivanje ovog protokola, po rečima gradonačelnika Užica, je istorijski trenutak za užički kraj poznat po turizmu i poljoprivredi, a time će se rešiti i problem saobraćajne komunikacije sa Beogradom i svetom.

U narednih nekoliko godina, po rečima Markovića, potrebno je uložiti oko pet miliona evra za čišćenje aerodroma od zaostalih ubojnih sredstava, kao i da se pista primeni nameri, čime bi se privukli strani investitori za ulaganja od oko 20 miliona evra, kako bi ova vazdušna luka bila osposobljena za civilni saobraćaj.

Ministar Šutanovac je potvrdio da je prilikom NATO bombardovanja u podzemnim skloništima ostalo osam zatrpanih aviona sa opremom, čije "vađenje iziskuje veliko znanje i sredstva".

Aerodrom Ponikve građen je u periodu od 1979. do 1983. godine, a tokom NATO bombardovanja 1999. na njega je palo oko 700 projektila.

Alatnica "Prvog partizana" u novim prostorijama

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je u užičkom preduzeću "Prvi partizan - namenska proizvodnja", koje je obeležilo 81. godišnjicu proizvodnje municije, pustio u rad pogon za proizvodnju alata i mašina u novom, rekonstruisanom prostoru.

"U godini koja je bila teška za "Prvi partizan", zbog tragedije u podzemnim pogonima, kada je u eksploziji 3. septembra poginulo sedam radnika, ovo preduzeće, uz pomoć nadležnih ministarstava, realizuje program trajnog preseljenja proizvodnje iz podzemnih prostorija", rekao je ministar odbrane.

Šutanovac je najavio da će se uskoro u jednoj zemlji, koju nije imenovao, realizovati projekat, "gde će znanje i pamet 'Prvog partizana' rezultirati otvaranjem fabrike municije".

Novootvoreni prostor pogona alatnice, u čiju rekonstrukciju i nabavku opreme je uloženo 2,5 miliona evra vlastitih sredstava firme, pored najsavremenijih mašina, omogućuje zaposlenje za nekoliko desetina novih radnika, rekao je Dobrosav Andrić, direktor fabrike.

Andrić je najavio  da će početkom decembra biti u funkciji svi pogoni podzemnih prostorija, poznatih kao rupa, čiju rekonstrukciju su posle eksplozije pomogla i resorna ministarstva Vlade Srbije.

"Prvi partizan" će kako navodi Andrić i pored tragedije koja ga je zadesila u ovoj godini, ostvariti rekordnu proizvodnju koja je uglavnom namenjena izvozu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.