Pomozimo Nikoli da dobije bitku za život!

Izvor: Kurir, 26.Maj.2015, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomozimo Nikoli da dobije bitku za život!

Nikola Marić (26) iz Beograda oboleo je od malignog oboljenja Hočkinovog limfoma, a da bi ga pobedio, neophodna mu je skupa terapija, jer dosadašnja nije dala rezultate

Student Nikola Marić (26) iz Beograda nepune tri godine bori se s teškim malignim oboljenjem Hočkinovim limfomom, ranije nazivanim Hočkinova bolest, a za lečenje mu je neophodno više od 100.000 evra, koje njegova porodica i on ne mogu sami da obezbede. Dosad je za terapiju ovog mladića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koji ne odustaje od borbe za život, sakupljeno svega 4.000 evra, zbog čega su i njegovi prijatelji odlučili da se uključe u akciju i podrže ga u najvećoj i najtežoj bici.

Nikola boluje od malignog oboljenja limfocitnog tkiva ili limforetikuloma, a terapije koje je dobijao u dosadašnjem lečenju nisu mu pomogle. Stručnjaci sa odeljenja za limfoproliferativne bolesti Kliničkog centra Srbije (KCS) u Beogradu smatraju da jedino što bi moglo da pomogne Nikoli jeste lečenje antitelima, koja, prema njihovom objašnjenju, „gađaju“ i napadaju takozvani CD 30 marker u ćelijama tumora.

- Stanje mi se svakodnevno pogoršava. Često imam temperaturu, malaksao sam i veoma se teško krećem jer su mi noge natekle. Još nisam životno ugrožen, ali neophodno je da u naredna dva do tri meseca počnem s tim terapijama kako mi se stanje ne bi pogoršalo. Živim s majkom, koja je nepokretna, i s ocem u penziji. On daje sve od sebe da mi pomogne koliko može. Zahvalan sam i svojim prijateljima, koji su takođe uz mene, ali, nažalost, niko od nas nema toliko novca koliko je potrebno za moje lečenje - rekao je za Dr Kurir Nikola Marić i apelovao na sve humane ljude koji su u mogućnosti da mu pomognu kako bi nastavio da se bori za život.

- Želim da završim fakultet, zaposlim se, imam porodicu... Da jednostavno nastavim tamo gde sam stao neposredno pre nego što sam se razboleo - naglasio je Nikola.

Inače, Hočkinov limfom je, na svu sreću, potencijalno izlečiva bolest. Kod tog tipa oboljenja zapravo dolazi do prekomernog bujanja ćelija koje su poznate kao Reed-Sternbergove ćelije, a uzrok bolesti nije u potpunosti razjašnjen. Zna se da genetski faktor ima veliku ulogu u njenom nastanku. Petogodišnje preživljavanje kod Hočkinovog limfoma je oko 90 odsto ukoliko je dijagnoza postavljena u prvom stadijumu bolesti. U drugom je preživljavanje oko 80 odsto, dok je u trećem oko 65 odsto.

Činjenice

Hočkinov limfom

- uzrok bolesti nije u potpunosti razjašnjen

- genetski faktor ima veliku ulogu u njenom nastanku

- Oko 90 odsto je mogućnost petogodišnjeg preživljavanja ukoliko je dijagnoza postavljena u prvom stadijumu bolesti

Kako da pomognete Nikoli

Račun je otvoren u Rajfajzen banci na ime Nikola Marić

broj dinarskog računa: 265 0000000894008 33

broj deviznog računa: RS35265050000029481045

Potrebno 16 ciklusa terapije

RODITELJI MOLE ZA POMOĆ

Nikolini otac i majka, Miloje i Anka Marić, zamolili su sve ljude dobre volje da im svojim prilozima, u skladu s mogućnostima, pomognu u sakupljanju novca i omoguće da Nikola nastavi borbu za život. Kako su istakli, njihov sin treba da primi 16 ciklusa terapije, venski, na svake dve nedelje.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

POMOZIMO NIKOLI DA OZDRAVI: Humanitarni koncert u sredu u Višnjici

Izvor: Kurir, 26.Maj.2015

Na koncertu će pevati Beso de Loko Bend. Nikola Marić boluje od malignog oboljenja Hočkinovog limfoma, neophodna mu je skupa terapija, jer dosadašnja nije dala rezultate..BEOGRAD - U sredu u 20h odraće se Humanitarni koncert za Nikolu Marića u OŠ Ivan Milutinović u Višnjici. Cena karata nije...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.