Pomoć i za optužene i za osuđene u Hagu

Izvor: Studio B, 23.Mar.2013, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć i za optužene i za osuđene u Hagu

Vlada Srbije donela je odluku da će novčanu pomoć ubuduće dobijati svi državljani Srbije optuženi pred Haškim tribunalom, kao i oni koji se nalaze na izdržavanju kazne, objavljeno je u poslednjem "Službenom glasniku".

Do sada su materijalnu pomoć dobijali samo oni optuženici koji su se dobrovoljno predali, a isplate su se prekidale posle izricanja konačne presude.

Optuženi će tokom boravka u pritvoru dobijati 200 evra mesečno na ime ličnih troškova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << a njihove porodice imaće pravo na tri povratne avionske karte ekonomske klase na relaciji Beograd-Amsterdam-Beograd i 250 evra po osobi na ime ostalih troškova, svaka dva meseca.

U skladu sa Vladinom odlukom, državljani Srbije osuđeni pred Haškim tribunalom, bilo da se nalaze u Pritvorskoj jedinici ili su prebačeni na izdržavanje kazne u treće države, i članovi njihovih užih porodica imaće pravo na materijalnu pomoć tokom izdržavanja kazne.

Ta pomoć će se sastojati od četiri povratne avionske karte ekonomske klase na relaciji od Beograda do najbliže destinacije mestu na kome osuđeni izdržavaju kaznu i isplati od 250 evra po osobi na ime ostalih troškova, u toku kalendarske godine.

Kako se navodi, rešenje o ostvarivanju prava na materijalnu pomoć donosi predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom i bez posebnog zahteva stranke.

U izuzetnim slučajevima, Nacionalni savet može odlučiti da se iz humanitarnih razloga dodele odgovarajuća sredstva optuženima ili članovima njihove uže porodice i van utvrđenih kriterijuma.

Troškovi puta optuženih koji se po odluci Haškog tribunala nalaze na teritoriji Srbije na statusne konferencije i suđenje u Hag takođe padaju na teret Srbije, piše u odluci koja će stupiti na snagu 30. marta.

U pritvoru u Sheveningenu trenutno je 21 optužena i nepravosnažno osuđena osoba srpske nacionalnosti. To su: Ljubiša Beara, Vlastimir Đorđević, Goran Hadžić, Radovan Karadžić, Vladimir Lazarević, Milan Lukić, Sredoje Lukić, Sreten Lukić, Radivoj Miletić, Ratko Mladić, Drago Nikolić, Dragoljub Ojdanić, Vinko Pandurević, Nebojša Pavković, Vujadin Popović, Nikola Šainović, Vojislav Šešelj, Zdravko Tolimir, Stojan Župljanin, Jovica Stanišić i Franko Simatović-Frenki. Mićo Stanišić je na privremenoj slobodi u Srbiji. General Vojske Republike Srpske Radislav Krstić, pravosnažno osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici, takođe je u haškom pritvoru u koji je vraćen posle napada koji je preživeo na izdržavanju kazne u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Prema podacima Nacionalnog saveta, Srbija je prošle godine davala materijalnu pomoć za 16 optuženih državljana Srbije i članova njihovih porodica, isplativši im ukupno 144.000 evra. 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Pomoć i za optužene i za osuđene u Hagu

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Mar.2013

Vlada Srbije donela je odluku da će novčanu pomoć ubuduće dobijati svi državljani Srbije optuženi pred Haškim tribunalom, kao i oni koji se nalaze na izdržavanju kazne, objavljeno je u poslednjem 'Službenom glasniku'.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.