Pomoć Srbima na  Kosovu samo iz postojećeg budžeta

Izvor: Blic, 29.Feb.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć Srbima na Kosovu samo iz postojećeg budžeta

Ne planira se povećanje stope PDV kako bi se obezbedile pare za veću pomoć srpskim zajednicama na Kosovu i Metohiji, kaže za „Blic" ministar finansija Mirko Cvetković. Odluka Vlade Srbije je da se povećaju izdvajanja, ali će se do tog novca doći tako što će se napraviti preraspodela u okviru postojećeg obima budžeta.

- Iznos sredstava koje treba obezbediti zavisiće od zahteva resornih ministarstava na čijim se razdelima u budžetu nalaze sredstva za aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i troškove srpskih zajednica na Kosmetu - navodi ministar Cvetković.

Ministar Cvetković nije želeo da se bavi ni okvirnom sumom koliko bi to bilo taj dodatni budžet za KIM iznosio, a izvori „Blica" kažu da je o temi gde bi se mogla napraviti ušteda, odnosno od koga uzeti da bi se Kosmetu dalo, načelno diskutovano na Vladi Srbije. Zaključka nema, ali postoji načelna saglasnost da će se najpre srezati na projektima koje nije neophodno uraditi tokom ove godine. Zato se i ne zna kada će parlamentu biti dostavljen predlog rebalansa budžeta - može za 15 dana, a može i za mesec ili dva.

Izvori „Blica" u Nemanjinoj 11 kažu, takođe, da je kompletan ekonomski deo vlade stao juče iza stava da obezbeđenje dodatnih para za srpski živalj na KIM može da ide samo na ovaj način. Svako posezanje za podizanjem poreza diretno bi išlo na urušavanje ionako osetljivog makroekonomskog okvira Srbije.

Da bi povećanjem već prenapregnutog budžeta bila gotovo pogubna opcija slažu se odreda i ekonomski analitičari, ali ne polažu ni velike nade u efekte koji će se dobiti preraspodelom u okviru postojećeg budžeta. Tako, saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović podseća da nije samo dovoljno skupiti pare, već i imati mehanizam da one budu upotrebljene tako da se zbilja otvore ekonomske perspektive srpskog življa na Kosmetu.

- Bilo je mnogo sličnih pokušaja u prošlosti i nikada nisu uspeli. Kosovo je velika srpska perionica para i izgovor za političke neuspehe. Ne vidim kako je moguće da isti akteri i ista politika sada naprave fundamentalno drugačije rezultate - rekao je Stevanović.

Iz budžeta je, inače, prošle godine za KIM izdvojeno oko 27,8 milijardi dinara. Ove godine predvođeno je 31,2 milijarde dinara i iz nacionalnog investicionog plana oko 1,3 milijarde dinara. Kada se saberu sve te sume, to je u prošloj godini oko 350 miliona evra, a za ovu je planirao oko 400 miliona evra. U Ekonomskom timu Vlade Srbije za KIM „Blic" je pokušao juče da dođe do podatka koliko je još novca išlo preko javnih preduzeća i izvora koji nisu direktno naslonjeni na Trezor, ali odgovor nismo dobili. Nezvanične informacije kažu da je suma, kada se saberu svi izvori, oko 700 miliona dolara.

Ulaganja u pokretanje neke značajnije proizvodnje u sprskim enklavama su za ovih sedam godina zanemariva. Uglavnom je investirao u infrastrukturu, podizanje kuća za raseljena lica, stavljanje u funkciju škola i ambulanti, servisiranje plata. Trebalo je prošle godine da krenu start-ap krediti, krediti za mali biznis i za tu namenu opedeljena je bila suma od šest miliona evra, ali se onda stalo. Novi konkurs za preduzetnike trebalo bi da bude raspisan već za narednih nekoliko dana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.