Pomoć Mađarske u zaštiti srpske granice

Izvor: RTS, 03.Okt.2016, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć Mađarske u zaštiti srpske granice

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto razgovarao je sa svojim srpskim kolegom Ivicom Dačićem i poručio da će Mađarska uputiti 20 policajaca kako bi zaštitili južnu granicu Srbije od novog talasa migranata.
Mađarska strana je ponovila da snažno podržava Srbiju u evrointegracijama, kao i otvaranju novih poglavlja: 5, 20, 25 i 26.

To je, ocenio je, u interesu mađarske manjine u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbiji, ali i bezbednosti njegove zemlje.
U razgovoru šefova srpske i mađarske diplomatije dogovoreno je da se sednica dve vlade održi 20. i 21. novembra u Nišu.
Posle jučerašnjeg referenduma u Mađarskoj, dva ministra su razgovarala i o migrantskoj krizi.
Nakon sastanka sa Sijartom Dačić je rekao da politika te zemlje u vezi sa izbeglicama ostaje ista bez obzira na ishod referenduma, a da će Srbija morati da se ponaša u skladu sa realnom sitaucijom.
"Srbija mora da se ponaša u skladu sa realnom situacijom kakva će biti i kod drugih zemalja, kako se ne bi desilo da se iznenađujemo nakon nekih kriznih situacija, kao što je to možda bilo u proteklih godinu, dve", rekao je Dačić.
Njegov mađarski kolega je u tom smislu poručio da će mađarska Srbiji poslati svu moguću pomoć u slučaju ponovnog migrantskog talasa, kako bi se lakše izborili sa njim.
"To je već spremno, potrebno je da se ispune neke formalnosti. To je važno jer je migrantski talas prisutan i realna je opasnost da će krenuti ponovo preko Balkana ka zapadnoj Evropi", rekao je Sijarto.
Upozorio je da će se, ukoliko Mađarska i zemlje na Balkanu ne budu sposobne da očuvaju svoje grancie, ponoviti prošlogodišnje scene, koje niko ne želi.
To više, dodaje, ni sa Evropom nije tema za raspravu jer "nekontrolisano puštanje migranata na teritoriju zemalja vrlo je štetno i opasno za Evropu".
"Juče su i mađarski glasači doneli jasnu poruku u vezi sa tim", rekao je Sijarto.
Dačić je rekao da se Srbija nalazi na balkanskoj ruti, između dva dela EU – jednog kroz koji ulaze migranti i drugog u koji te države ne dozvoljavaju da migranti uđu, te da se teoretski i praktično može naći u situaciji da bude najveća žrtva migrantske krize.
Navodeći da je prošle godine kroz Srbiju prešlo 700.000 migranata, Dačić je rekao da ih je trenutno u Srbiji 6.000 do 7.000, što je na granici izdržljivosti srpskih kapaciteta.
Istakao je i da je Srbija nezadovoljna što EU nema jedinstvenu politiku o ovom pitanju.
Naveo je da Srbija mora da ima črvstu i otvorenu komunikaciju i kooordinaciju sa zemljama koje su u našem okruženju, pre svega sa Mađarskom, ali i sa Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, te da mora pažljivo da prati šta se dešava u odnosima između Turske i EU.
Dačić je istakao da premijer Aleksandar Vučić nije za opciju da se podižu ograde ili zidovi, ali da će Srbija svakako morati da nađe mehanizme za zaštitu svojih interesa i da ne može da dozvoli da veliki broj migranata bude zaglavljen na teritoriji Srbije, čime bi bila ugrožena regionalna stabilnost.
"Zato ćemo preduzimati sve mere na zaštiti naših interesa u narednom periodu", istakao je Dačić.
Istakao je da je za regionalnu stabilnost važno da Mađarska i Srbija imaju stabilne i dobre bilateralne odnose i da to veoma pozitivno utiče i na druge zemlje u regionu.
Na početku zvanične posete Mađarskoj, ministar Dačić se sastao sa predstavnicima zajednice Srba u Mađarskoj.
Predstavnici zajednice Srba su preneli zadovoljstvo razvojem situacije od prošlogodišnje sednice dve vlade i založili se za realizaciju dogovorenih konkretnih projekata kada je u pitanju položaj srpske manjine u Mađarskoj.
To je bila i jedna od tema razgovora ministra Dačića i ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Petera Sijarta.
Takođe, izražena je zahvalnost srpske strane kada je u pitanju obuka mlađih diplomata iz oblasti evropskih integracija u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova, i u tom smislu ponuđena je organizacija programa obuke u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije za jednog mađarskog diplomatu, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.