Pomilovano 10.000 zatvorenika VIDEO

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 18:43

Pomilovano 10.000 zatvorenika VIDEO

Vojna hunta u Mjanmaru danas je pomilovala skoro 10.000 zatvorenika kako bi obeležila godišnjicu sticanja nezavisnosti od Velike Britanije.

Oni su samo manji deo političkih zatvorenika koji su zatvoreni zbog protivljenja vojnoj vlasti.

U izveštaju državne TV Mjanmara (MRTV) navodi se da je čelnik vojnog saveta Mjanmara general Min Aung Hlijang pomilovao 9.562 zatvorenika u sklopu obeležavanja Dana nezavisnosti zemlje, kao i da su oslobađanja počela danas i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će trajati više dana.

Hunta je takođe dala amnestiju za 114 zatvorenih stranih državljana koji će smesta biti deportovani, navodi MRTV u posebnom izveštaju.

Advokat koji je zastupao veliki broj političkih zarobljenika i koji je želeo da bude anoniman zbog bojazni za svoju bezbednost rekao je u izjavi za Asošiejted pres da je većina oslobođenih osuđena za obična krivična delam a da je samo njih oko 120 bilo zatvoreno zbog političkih uverenja.

Nema naznaka da će među puštenim zatvorenicima biti i Aung San Su Ći, koju vojska drži zatočenu praktično bez komunikacije sa spoljnim svetom otkako je preuzela vlast u februaru 2021. godine.

Ona trenutno izdržava kaznu u trajanju od 27 godina na koju je bila osuđena nakon niza politički motivisanih sudskih procesa vojske.

Optužbe po kojima je osuđena uključuju izbornu krađu, korupciju, kršenje ograničenja kretanja zbog koronavirusa, pobunu i kršenje Zakona o službenoj tajni.

Mjanmar se nalazi pod vojnom upravom od februara 2021. godine, kada je vojska preuzela vlast zbacivši demokratski izabranu vladu državnim udarom, što je naišlo na ogroman otpor stanovništva.

Prema podacima organizacije za ljudska prava Udruženje za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), 25.730 ljudi je uhapšeno po političkim optužbama od kada je vojska preuzela vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.