Pomen žrtvama u Donjoj Gradini

Izvor: S media, 22.Apr.2012, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomen žrtvama u Donjoj Gradini

U Republici Srpskoj obeležava se Dan sećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Romima, Jevrejima i antifašistima različitih nacionalnosti, počinjenog tokom Drugog svetskog rata.

Parastosom stradalima, u spomen-parku Donja Gradina kod Kozarske Dubice, počela je komemoracija žrtvama ustaškog genocida, kojoj prisustvuju najviši zvaničnici Republike Srpske i predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

Na grobnom polju "Topole" u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Donjoj Gradini, zvaničnici RS, Srbije i Izraela, predstavnici udruženja preživelih logoraša i boračkih organizacija položili su vence i zapalili sveće.

U crkvi Svetih aspostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici jutros je služena Sveta arhijerejska liturgija povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve ustaškog genocida.

Dan sećanja na žrtve ustaškog genocida

Lažiran broj poginulih Bošnjaka

Malovićeva za dogovor sa Hrvatskom

Liturgiju i pomen nevinim žrtvama Jasenovca i Donje Gradine predvodio je vladika banjalučki Jefrem, uz sasluženje sveštenika banjalučke i okolnih eparhija.

Donja Gradina predstavlja najveće stratište u sistemu koncentracionih logora "Jasenovac", koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske.

"Dan sećanja" na žrtve ustaškog genocida u NDH obeležava se povodom pokušaja proboja dve grupe od oko hiljadu zatočenika u Jasenovcu 21. i 22. aprila 1945. godine, u čemu je uspelo samo njih 118.

(RTS)

Foto: zvornikdanas.com

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.