Polubrat otkrio istinu o Obaminom ocu

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Avg.2014, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polubrat otkrio istinu o Obaminom ocu

Mark Obama Ndesanđo, polubrat američkog predsjednika Baraka Obame, napisao je autobiografiju "Obamin put; Moja odiseja ka samootkrovenju kroz tri kulture", koja će biti objavljena sljedećeg mjeseca, a u kojoj iznosi neke detalje vezane za zajedničkog oca - Baraka Obamu seniora.

U ovoj knjizi Obama Ndesanđo opisuje svoj prvi susret sa polubratom 1988. godine.

"Prvog dana smo se samo upoznali, a sljedećeg otišli na ručak. Sve u svemu, bio je to jedan veoma čudan, prilično >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << hladan susret", napisao je Obama Ndesanđo.

On dalje piše kako na oca nije želio da misli još od vremena kada se razveo od njegove majke Rut, jer je to bio čovjek koji se odao alkoholu, što mu je uništilo i karijeru.

"I onda, odjednom, u svojoj dnevnoj sobi vidim Baraka juniora, i sve misli o ocu, koje sam godinama potiskivao, vratile su se. Osjećao sam se nevjerovatno nelagodno jer ipak je to čovjek s kojim dijelim oca", napisao je on.

Dodaje da mu je sve djelovalo kao da je skelet, o kojem niko godinama nije progovorio ni riječi, odjednom ušao u njihovu kuću, vjerovatno aludirajući na sličnost američkog predsjednika sa pokojnim ocem.

"Naš susret je bio ispunjen tenzijama jer je Barak pokušao da prihvati svoje afričko nasljeđe, koje sam ja odavno odbacio", napisao je Obamin polubrat.

O tome koliko je Obama Ndesanđo prezirao oca govori i to da je u djetinjstvu izbjegavao da koristi to prezime jer je njegovo djetinjstvo bilo obilježeno očevim alkoholizmom i nasiljem.

O tome koliko se bio odao alkoholu Obama Ndesanđo piše da je čak tokom vožnje pod dejstvom alkohola njegov otac pregazio čovjeka.

Obama Ndesanđo navodi da su upravo to neki podaci koji su izostavljeni u Obaminoj knjizi "Snovi o mom ocu", ali kaže da može shvatiti zašto je to uradio. On dodaje da je na sve načine pokušavao da prekine vezu s ocem.

"Donio sam odluku da ne mislim o svom ocu. Još dok sam bio mali on je za mene bio mrtav, iako je bio živ. Znao sam da je alkoholičar i da ne brine o svojoj ženi i djeci. Za mene je to bilo dovoljno", napisao je on.

Govoreći o prvom susretu sa polubratom, Obama Ndesanđo je napisao nešto što nikome nije rekao:

"Pri tom prvom susretu imao sam utisak da je Barak mislio da sam 'suviše bijel', dok sam ja, s druge strane, mislio da je on suviše crn. On je bio Amerikanac koji je došao da traži svoje afričke korijene, a ja sam bio Amerikanac, koji je živio u Keniji i očajnički tragao za svojim 'bijelim korijenima'", napisao je.

On dodaje da je mrzio sve što je njegov nasilni otac predstavljao, pa čak i svoje afričko nasljeđe.

"Možda iz inata prema njemu, strastveno sam prihvatio zapadnjačku kulturu i sve što ona nosi. To mi je na neki način donijelo mir i utjehu", napisao je Obama Ndesanđo.

Nakon što je završio fiziku na Stenfordu, Ndesanđo se preselio u Kinu, gdje se okrenuo umjetnosti, oženio se i ostao da živi. Danas je priznati pijanista, koji često daje besplatne časove klavira siročićima u kineskom gradu Šenženu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.