Položeno cveće na Spomen obeležje na Kalemegdanu

Izvor: Blic, 18.Apr.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položeno cveće na Spomen obeležje na Kalemegdanu

Članica gradskog veća Vesna Marjanović i zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić položili su danas cveće na Spomen obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde je aprila 1867. godine knez Mihailo Obrenović primio ključeve grada od poslednjeg turskog komadanta.

Polaganje cveća na ovu lokaciju deo je manifestacije "Dani Beograda" koja traje od 16. do 19 aprila i spaja dva bitna dana za istoriju prestonice - prvi pomen slovenskog imena grada Beograda u istorijskim izvorima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 16. aprila 878. godine, i predaju ključeva knezu Mihailu 19. aprila 1867. godine.

Činom predaje ključeva grad je simbolično prešao iz turskih u srpske ruke, i time je grad posle gotovo tri i po veka turske okupacije konačno oslobođen. Članica Gradskog veća Vesna Marjanović je rekla da na današnji dan obeležavamo istorijski datum oslobođenja Beograda.

- Beograd je i nakon toga bio izložen izazovima i imao periode kada nije bio slobodan, ali svaki od tih izazova smo prevazišli da bismo danas mogli da uživamo u slobodi koja traje već duži niz godina. Zbog toga je za svaki grad i gradjane ovakav datum jedan od najradosnijih i dan kada slavimo naš grad i sve sugradjane koji u njemu žive - dodala je Marjanović.

Dani Beograda obeležavaju se od 2003. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.