Poljska ukinula smrtnu kaznu

Izvor: RTS, 28.Avg.2013, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska ukinula smrtnu kaznu

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski potpisao odgovarajući protokol uz Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda kojom se Poljska odriče smrtne kazne.

Poljska se, kao jedna od poslednjih članica Saveta Evrope, odrekla smrtne kazne pošto je predsednik Poljske Bronjislav Komorovski potpisao odgovarajući protokol uz Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Poljska je prihvatila taj protokol koji ukida mogućnost smrtne kazne u svim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << okolnostima, pa i u slučaju rata još 3. maja 2002. godine, ali je tek ovog leta završila ratifikaciju u oba doma parlamenta, koju je predsednik Komorovski svojim potpisom definitivno okončao.

Time Poljska isključuje izricanje i izvršenje smrtne kazne protiv bilo koje osobe pod njenom jurisdikcijom u bilo kakvim okolnostima, pa i u vreme rata ili kada je država neposredno ugrožena izbijanjem rata.

Savet Evrope je u jesen prošle godine apelovao na poslednje zemlje koje još nisu ratifikovale Protokol broj 13 da to što pre učine. Među njima su bile i Poljska, Jermenija, Rusija, Azerbejdžan.

Poslednja smrtna kazna u Poljskoj izvršena je 21. aprila 1989. godine, kada je u Krakovu obešen Stanjislav Čabanjski (29), koji je bio osuđen na smrt za izuzetno brutalno silovanje i ubistvo mlade žene.

Nakon ovog događaja, tadašnja vlada Mječislava Rakovskog uvela je moratorijum na izvršenja smrtne kazne, iako su sudovi izrekli još nekoliko.

Ta najsurovija kazna bila je zabranjena novim zakonom iz 1997. u mirnodopskim uslovima, ali ne i u slučaju rata. Definitivno i potpuno se smrtne kazne Poljska odrekla tek sada.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.