Poljska istraga: Avion raznela termobarička bomba

Izvor: B92, 10.Apr.2017, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska istraga: Avion raznela termobarička bomba

Komisija za istragu pada aviona poljskog predsednika Leha Kačinjskog saopštila je da novi eksperimenti pokazuju da je avion u vazduhu raznela termobarička bomba

"Poslednju fazu tragedije u Smolensku izazvala je eksplozija u trupu aviona koja je uništila avion, raznela ga ne deliće i desetine hiljada komadića, ubijajući putnike. Nakon obavljenih eksperimenata možemo da kažemo da je najverovatniji uzrok eksplozije bila termobarička bomba", saopštila je komisija novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Varšavi.

Šef komisije Vaclav Berčinjski rekao je prethodno poljskoj državnoj televiziji TVP da eksperimenti koje je njegova komisija izvršila na modelu trupa aviona u aerodinamičkom tunelu i vodenom tunelu pokazuju da su i ruska i poljska zvanična istraga te avionske nesreće došle do pogrešnih zaključaka da je reč o avionskoj nesreći i neosnovano isključile tezu atentata.

Novinarima je komisija predstavila film, kako je naveo Berčinjski, kao ilustraciju dosadašnjeg rada te komisije, koji sadrži teze da su ruski kontrolori namerno, po direktivi iz Moskve, pogrešno naveli avion tako da piloti misle da su bliže pisti i da nemaju više mogućnosti da odu na drugi krug.

"Aktivnosti ruske strane morale su 10. aprila 2010. da dovedu do katastrofe. Kontrolori su znali da će situacija s avionom biti teška, ali ne samo da nisu informisali posadu Tu-154 već su nastavili da je dovode u zabludu", saopštila je komisija.

Komisija pod nadzorom ministra odbrane Antonija Maćereviča, u kojoj nema stručnjaka za istragu o avionskim nesrećama, u model na kojem je obavljala eksperimente smestila je originalna avionska sedišta i modele ljudskih tkiva, a nakon termobaričke eksplozije uzela je uzorke za analizu eksplozivnih materija.

Činjenica da su analize samo jednog uzorka, a ne preostalih 19, pokazale postojanje eksploziva po mišljenju komisije objašnjava zašto prethodne zvanične istrage, ni poljska ni ruska, nisu na telima našle ostatke eksploziva ni ikakve druge dokaze za atentat.

Šta su pokazale zvanične istrage?

Zvanična ruska i poljska istraga te nesreće u kojoj je uz predsednika Leha Kačinjskog poginulo 95 članova visoke državne i vojne delegacije i posade aviona zaključile su da je za pad aviona kriv pokušaj pilota da sleti po gustoj magli i nemogućim vremenskim uslovima na loše opremljen vojni aerodrom u Smolensku, kako predsednik Kačinjski i državna delegacija ne bi kasnili na važnu komemoraciju streljanim poljskim oficirima u Katinskoj šumi kraj Smolenska.

Za razliku od ruske, poljska zvanična istraga istakla je da su padu aviona doprineli i ruski kontrolori leta zbog toga što su se plašili diplomatskog skandala između Moskve i Varšave i nisu zabranili predsedničkom avionu da sleti, već su mu saopštili da uslova za sletanje nema, ali da je odluka na posadi da proba i da eventualno ode na drugi krug.

Brat blizanac poginulog predsednika, lider danas vladajuće poljske konzervativne stranke Jaroslav Kačinjski nikada se nije pomirio da je njegov brat poginuo u tragičnoj ali običnoj avionskoj nesreći, i insistira na teoriji zavere: da je obaranje aviona u stvari atentat na njegovog brata blizanca, a po naređenju ruskog predsednika Vladimira Putina.

Zbog toga je odmah nakon dolaska konzervativca Kačinjskog na vlast u jesen 2015. godine obnovljena istraga tužilaštva, a osnovana je i ova nova komisija koja ima zadatak da nađe dokaze za teoriju zavere o ruskom atentatu, kao i o tome da se tadašnji poljski premijer, sada predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, zaverio sa Putinom da sakrije, dokaže i zataška atentat.

Poljaci, međutim, sve manje veruju u tezu zavere i to da su Rusi oborili avion iako ih poljske vlasti u to ubeđuju, a pristalica teorije atentata i zavere ostalo je sada svega oko 14 odsto, prema anketi dnevnika Žečpospolita pred ovu sedmogodišnjicu nesreće.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.